Про проблеми кримських татар нагадали на Постійному форумі ООН

Про проблеми кримських татар нагадали на Постійному форумі ООН

Укрінформ
Українська делегація провела сайд-івент про Крим і кримських татар на Постійному форумі ООН з питань корінних народів у Нью-Йорку.

Про це написала у Фейсбуці перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, яка представляла українську делегацію на Форумі. 

"Хроніки 16 сесії Постійного Форуму ООН з питань корінних народів. 23.04-5.05 2017 року. Провели сайд-івент, присвячений Криму та кримським татарам - корінному народу півострова", - написала Джапарова.

За її словами, кожен з представників делегації взяв на себе окремий аспект нинішнього стану кримських татар і загалом ситуації в Криму. "Кожен зі спікерів ніс певний месидж. Ескандер Барієв - про заборону Меджлісу та чисельні репресії; Гаяна Юксель - про відсутність свободи слова в Криму та репресії по відношенню до національних ЗМІ кримських татар; Ельвір Сагірман та Фетхі Куртій Шахін - взяли на себе розповісти про молодь в Криму, зокрема про неможливість отримати нормальну освіту; про призов до армії РФ; про неможливість вивчати кримськотатарську мову тощо. Эльзара Топалова - про механізми, якими можна захистити кримських татар в Україні", - зазначила Джапарова.

Сама ж вона на Форумі презентувала інформацію "про позитивні трансформації", які Україна практикує після 2014 року, зокрема, про визнання кримських татар корінним народом, приєднання до Декларації ООН з прав корінних народів; визнання депортації 1944 року геноцидом, фінансування телеканалу АТР та перспективи ухвалення законопроекту про статус кримськотатарського народу в Україні.

Джапарова поінформувала, що організатором цього заходу стали Меджліс кримських татар, Естонський інститут з прав людини, Міністерство інформаційної політики та Міністерство закордонних справ України.

За її словами, цей захід став частиною реалізації Стратегії публічної дипломатії кримських татар, яку презентували 9 серпня 2016 року в Укрінформі.

Джапарова зауважила, що на заході, організованому українською делегацією, були присутні і представники Росії. "Замасковані представники РФ теж були;) мовчали та записували на диктофон телефонів. Звітуватимуть напевно))", - зазначила вона.

Постійний Форум ООН з питань корінних народів - це платформа ООН, покликана захищати корінні народи, які традиційно в більшості світових практик були під тиском та знищенням державою. Фактично Форум - є комунікаційною платформою та голосом, де корінні народи мають можливість просити підтримки та солідарності. Керівництво Фонду - 16 представників корінних народів, 8 з яких номіновані державами, 8 організаціями корінних народів.

Кримські татари вже багато років представлені на Форумі.

Фото: Еміне Джапарова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-