Судилище над Зейтуллаєвим: російський прокурор вимагає 17 років в'язниці

Судилище над Зейтуллаєвим: російський прокурор вимагає 17 років в'язниці

Укрінформ
На суді над Русланом Зейтуллаєвим, що відбувається в п'ятницю в Ростові-на-Дону, прокурор зажадав для кримського татарина покарання у вигляді 17 років позбавлення волі.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав адвокат Едем Семедляєв.

"Прокурор просить: 1. Визнати винним за ч. 1 ст. 205.5; 2. 17 років позбавлення волі", - написав Семедляєв.

На засіданні суду також перебуває журналіст Антон Наумлюк, за словами якого Зейтуллаєв "виглядає виснаженим, але тримається міцно".

"Руслана Зейтуллаєва доставили до суду. Виглядає виснаженим, але тримається міцно. Адвокати вмовляли кинути голодування, але Руслан відмовився до винесення вироку", - повідомив журналіст. 

За словами самого Зейтуллаєва, він припинить голодування, тільки коли не зможе виконувати  щоденну п'ятикратну молитву.

"Буду готовий кинути, якщо не зможу читати намаз, якщо будуть непритомності, наприклад. Але я жодного ще не пропустив", - відповів політв'язень на вмовляння кинути голодування.

Як розповів Наумлюк, згідно з довідкою медслужби СІЗО, "стан Зейтуллаєва задовільний, медичних протипоказань для участі у судовому засіданні немає, вага становить 55 кілограмів, діагноз - елементарне голодування".

Журналіст уточнив, що "брати участь у дебатах, які розпочалися сьогодні, Руслан вже не може, не вистачає сил, буде промовляти останнє слово. Суд дозволив говорити сидячи".

Як повідомлялося, 18 квітня в Україні розпочалася онлайн-акція на підтримку Руслана Зейтуллаєва, який 4 квітня оголосив голодування, вимагаючи припинити політичні репресії проти кримських татар, передати всіх незаконно ув'язнених на материкову Україну і допустити до нього українського консула. Проти нього сфабриковали кримінальну справу за звинуваченням у тероризмі й назвали «організатором осередку "Хізб ут-Тахрір". Зейтуллаєв засуджений військовим судом до семи років колонії. Однак Верховний суд РФ вирішив покарання недостатнім і відправив сфабриковане виробництво на перегляд до суду Ростова-на-Дону. Товариство "Меморіал" визнало його політв'язнем.

Фото: hromadske.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-