У справі Чийгоза з’явилась “арматура з російським триколором”

У справі Чийгоза з’явилась “арматура з російським триколором”

Укрінформ
Сьогодні в Криму у підконтрольному окупантам суді на 99-му судовому засіданні у справі проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза триває допит свідка захисту Мустафи Маушева.

Про це розповів у відеозвіті, розміщеному у Facebook, адвокат Микола Полозов.

Він засвідчив, що 26 лютого 2014 року під час мітингу біля стін ВР Криму бачив у проросійському таборі мітингувальників арматуру, руків’я якої було обмотане ізострічкою у кольорах державного прапора Росії.

“26 лютого свідок Мустафа Маушев бачив, як проросійські мітингувальники покинули внутрішній двір, пішли праворуч, але в процесі тисняви свідок бачив, як частина проросійських мітингувальників, за ними — частина проукраїнських - через праві двері зайшли до будівлі Верховної Ради. Свідок не бачив, щоби двері були якось зламані або було порушено їх конструктивну особливість, також біля дверей він виявив шматок арматури 12-го розміру, яка лежала на землі. Руків’я її було зроблене з ізострічки різного кольору, яка відображала кольори державного прапора РФ. Він звернув увагу співробітника міліції, на те, що там є ця арматура, а співробітник міліції просто взяв і викинув її в кущі. Так само свідок бачив, що в тій частині внутрішнього двору, де перебували проросійські мітингувальники, були пакети, ємності з алкоголем тощо, на це він також звернув увагу міліції”, - процитував адвокат свідчення Маушева.

Крім цього свідок бачив, як на стороні проросійських мітингувальників використовувався газ.

Водночас, щодо дій Ахтема Чийгоза, Маушев підтвердив покази інших свідків захисту, а саме про те, що ані Чийгоз, ані інші члени Меджлісу не підбурювали мітингувальників і не закликали ні до яких дій, навпаки, вони намагалися заспокоїти людей.

Як повідомляв раніше адвокат Полозов, схожі свідчення давав учора ще один свідок захисту - Шевкет Кайбуллаєв. До того ж Кайбулаєв давав пояснення у слідчому комітеті і під час попереднього слідства у цій справі. Одначе, в матеріалах справи нема жодних свідчень про якісь слідчі дії з Кайбуллаєвим, що на думку Полозова, значить що слідчі свідомо формували кримінальну справу так, щоби тих показів, які не підтверджують версії обвинувачів, у ньому не виявилося.

За словами Полозова, друга половина сьогоднішнього судового засідання у "справі Ахтема Чийгоза" не відбулася через перебої зі світлом у суді та в СІЗО, і відповідно, відсутність конференц-зв'язку зі самим Чийгозом. Суд ухвалив продовжити засідання завтра, 5 квітня.

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу звинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пікет, на якому прибічникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Крім Чийгоза, у справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов та Мустафа Дегерменджи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-