Справа Чийгоза: свідок каже, що 26 лютого міліції

Справа Чийгоза: свідок каже, що 26 лютого міліції "раптом" стало не до охорони

Укрінформ
Сьогодні в окупованому Криму у підконтрольному РФ "суді" пройшло 95-е судове засідання у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, на якому завершився допит свідків захисту.

Про це у своєму відеозвіті, розміщеному у Фейсбуці, розповів адвокат Чийгоза Микола Полозов.

"Було допитано свідка захисту Егамбердієва Сейрана Рустемовича, який розповів, що напередодні 25 лютого увечері він із повідомлення на каналі ATR дізнався, що біля ВР в Сімферополі будуть проводитися масові заходи на підтримку територіальної цілісності України. Вранці 26 лютого він приїхав до Сімферополя. Перебуваючи біля будівлі Верховної Ради він виявив, що окрім учасників проукраїнського там зібралися і учасники проросійського мітингу", - сказав Полозов.

За словами адвоката, свідок наголосив, що люди з проукраїнського мітингу були настроєні миролюбно.

"Близько 14 години співробітники міліції раптово залишили внутрішній двір, перестали охороняти громадський порядок і почалася тиснява. Він (свідок, - ред.) бачив, як зі сторони проросійських мітингувальників в сторону проукраїнських кидали пляшки, зокрема й скляні, і пластикові", - переказав суть свідчень Егамбердієва захисник Чийгоза.

Полозов також зазначив, що за словами свідка, ніхто з проукраїнських мітингувальників заздалегідь не готував ніяких предметів для застосування насилля: ані палиць, ні арматури, ні держаків від лопат — нічого подібного. Справа у тім, що звинувачення вказує, що учасники проукраїнського мітингу використовували у якості флагштоків для своїх прапорів держаки від лопат.

Також Егамбердієв посвідчив, що він перебував у внутрішньому дворі і там бачив Ахтема Чийгоза, який не віддавав жодних команд, більше того - за весь час перебування на мітингу до свідка ніхто не підходив ні з якими командами, наказами чи закликами від будь-кого.

Егамбердієв перебував на мітингу до його закінчення, приблизно до 17 години, після заходу ніяких порушень громадського порядку не було.

На цьому допит свідка було завершено, завтра захист продовжить представляти свої докази.

Варто зазначити, що такі ж свідчення вчора в суді надав ще один свідок захисту - Юнусов Леммар Аблязович, який у лютому 2014го був головою Сімферопольського регіонального Меджлісу.

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу обвинувачення в організації масових заворушень під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пікет, на якому прибічникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", відбувався напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза, у справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-