ФСБ не врахувало специфіку кримських татар - російський журналіст

ФСБ не врахувало специфіку кримських татар - російський журналіст

Укрінформ
За останній місяць силовики в окупованому Криму стали чинити адміністративний тиск на кримськотатарських активістів з метою залякування, однак задуманого результату ці репресії не досягають.

Про це сказав російський журналіст Антон Наумлюк у вівторок на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потрібно враховувати специфіку кримських татар, але після Чечні Росія відвикла і не знає, як діяти з такими людьми... Силовики затримали 10 активістів, які писали в Facebook про те, що відбувається обшук, але не встигли вони до суду доїхати, а їх там уже чекають 30 осіб, які теж "стримят" у Facebook. Що з такими людьми робити, очевидно, що силовики не представляють. Вони не знають, як до них підійти, це закриті для них громади, і впливати на поведінку членів цих громад вони не в змозі. Тому ці репресії у відношенні активістів своєї мети не досягають", - говорить Наумлюк.

Як пояснив журналіст, у зв'язку з відсутністю в Криму вільних ЗМІ, соціальні мережі стали для кримських татар та інших проукраїнських активістів "єдиним джерелом інформації".

"Кримські татари навчилися цим користуватися - все тут же транслюється в Facebook. Описуються події, навіть із залу судів, де заборонено фотографувати, але вони знаходять можливість якось приховано це робити. Враховуючи, що їх завжди багато приходить, з'ясувати, хто з 30-ти тих, хто прийшов, це зробив, дуже складно, і часто карати нікого", - розповів журналіст.

За його словами, тих 10 людей, які прийшли на обшук до активіста Марлена Мустафаєва, і стояли з телефонами, планшетами, щоб розповісти про події в соцмережах, "всіх досить жорстко затримали, а деяких побили при цьому". Але відсидівши п'ять діб адміністративного арешту за "проведення незаконного мітингу", активісти продовжують давати інформацію про Крим, у тому числі, для журналістів.

"Вони тільки що відсиділи п'ять діб, але для них це абсолютно нічого не значущий фактор. Після адміністративної відсидки цим людям влаштовують зустрічі-свята, на які з'їжджаються зі всього півострова кримські татари, влаштовують кухню у дворі, де вони живуть. Люди, які виходять після 5-10 днів адмінарешту - це символи того, що можна дочекатися і того, кого посадили на 8 років", - розповів Наумлюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-