"Суд" РФ ухвалює вирок не членам "Хізб ут-Тахрір", а самій організації - журналіст

Укрінформ
У судових процесах у так званій справі "Хізб ут-Тахрір" доводити невинність людей і стверджувати, що вони не причетні до терактів, безглуздо. "Суд" ухвалює вирок не членам організації, а самій організації.

Про це в п'ятницю на прес-конференції у Києві розповів російський журналіст Антон Наумлюк, який працює в Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ще один великий кейс кримських справ - "Хізб ут-Тахрір", за якими звинувачуються в членстві в ісламській партії... Тут треба зрозуміти, що в суді не треба доводити, що хтось вчинив теракт. Багато хто на камеру розповідає про те, яких чудових людей засудили, які дійсно повністю дотримуються ісламу, не п'ють, наркотики не вживають, дуже релігійні і жодного тероризму в їх діяльності, звичайно, немає. Але проблема в тому, що російському суду не треба доводити, що вони терористи. Досить довести, що вони належать до цієї організації, яка вже визнана терористичною", - каже Наумлюк.

Він також відзначив, що "у Росії не було прецеденту, щоб людей, визнаних членами "Хізб ут-Тахрір", не засудили".

За його словами, Росія - єдина країна, де "Хізб ут-Тахрір" визнано терористичною, а в Україні ця організація діє легально. Як відзначив журналіст, у деяких європейських країнах вона теж заборонена, але не вважається терористичною, оскільки Європейський суд з прав людини, куди зверталися члени цієї організації, виніс ухвалу, що "Хізб ут-Тахрір" не є радикальною, терористичною організацією, "але її вчення не відповідають демократичним цінностям".

"Таке формулювання було в рішенні Європейського суду з прав людини. Особливості цієї організації в тому, що вона дійсно хоче встановити халіфат на території азіатських республік і, виходить, частині російської території, але в них є такий пункт один, що це має відбуватися мирним шляхом, тільки за допомогою культурного поширення. У них заборона на взяття зброї в руки", - пояснив журналіст.

Проте, відзначив він, у Росії вони заборонені, і в Криму в зв'язку з цим вже затримано 19 осіб, троє з яких вже засуджено і відправлено до колоній. "Всіх їх розподілили по колоніях у Росії, тобто, не залишилися в Криму, на інших чекає суд, і зрозуміло, що результат буде однозначний" - відзначив Наумлюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-