Полозов каже, що Чийгоза немає в жодному “відеодоказі”

Полозов каже, що Чийгоза немає в жодному “відеодоказі”

Укрінформ
У середу в окупованому Криму пройшло 81-е судове засідання у справі Ахтема Чийгоза, в ході якого було переглянуто близько 20 відеороликів, які повністю спростовують обвинувачення в організації масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року, що висуваються політв'язневі.

Про це йдеться в розміщеному у Facebook відеозвіті адвоката Миколи Полозова.

"Сьогодні переглянули близько 20 роликів і на жодному з них не було зображення Ахтема Чийгоза. Також не бачили зображення свідка обвинувачення Ейваза Умерова", - повідомив Полозов.

За його словами, на відео було видно ліву частину внутрішнього двору ВР АРК, "де знаходилися ланцюги ополченців, козаків і прихильників "Російської єдності".

"Нам була продемонстрована розмова свідків Арпатли (нині живе і працює у Татарстані. - Ред.), Аксьонова (т.зв. "глава" Криму. - Ред.) й Ібраїма Мамутова (на той момент постійний представник Президента України в АРК, нині покійний. - Ред.) щодо розташування мітингувальників. Проукраїнські мітингувальники просили створити коридор серед ополченців для того, щоб депутати і співробітники ВР могли потрапити на місце роботи, проте протягом кількох роликів ми бачимо, що ополченці нічого не роблять для того, щоб створити коридор", - повідомив Полозов.

В одному з роликів, зазначив він, видно, що "ополченці невмотивовано спочатку демонструють непристойні жести своїм опонентам, а потім одночасно, умисно, мабуть, за наказом починають масою своїх тіл виштовхувати проукраїнських мітингувальників за межі внутрішнього двору".

За словами адвоката, "лінія зіткнення прихильників мітингу переноситься на 7-10 метрів у бік колон і стає видно, що такі дії завдають фізичного болю учасникам проукраїнського мітингу".

При цьому видно, що українські активісти "не проявляють у відповідь агресії, вони знову утворюють коридор, через який виводять постраждалих".

Зокрема, зазначив Полозов, на ролику видно постраждалого чоловіка середнього віку, якому явно погано.

"Але при цьому ми знаємо, що слідство за минулі три роки не спробувало навіть встановити особу цього чоловіка. Його не включено до списку потерпілих. Мало того, ми знаємо, що серед потерпілих у цій справі присутні лише ополченці і лише прихильники партії "Російська єдність", що, безумовно, свідчить про необ'єктивність і тенденційний характер цього слідства і явний обвинувальний ухил стосовно Ахтема Чийгоза. За матеріалами справи виходить, що ніхто з прихильників проукраїнського мітингу не постраждав, проте речові докази це повністю спростовують так само, як і спростовують висунуті Чийгозу обвинувачення", - резюмував Полозов.

Як відомо, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу обвинувачення в організації масових заворушень під час мітингу перед будинком Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Мітинг, у ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Російська єдність", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза у справі "26 лютого" заарештовано Алі Асанова і Мустафу Дегерменджи. "Справа Чийгоза" розглядається у рамках окремого провадження.

6 лютого так званий Верховний суд Криму продовжив арешт Чийгоза до 8 квітня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-