Справа Умерова:

Справа Умерова: "Верховний суд Криму" вирішить, чи можна допитати Полозова

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" 14 лютого розгляне скаргу на судову постанову, що дозволяє слідчому ФСБ допитати адвоката Миколу Полозова як свідка у справі його підзахисного Ільмі Умерова.

Про це Полозов повідомив у Facebook

"Завтра у Верховному суді Республіки Крим о 9 годині ранку відбудеться судове засідання апеляційної інстанції за моєю скаргою на постанову судді Київського районного суду Сімферополя Віктора Можелянського про дозвіл слідчому ФСБ допитати мене як свідка у справі Ільмі Умерова", - зазначив Полозов.

Юрист наголосив, що його допит у справі його підзахисного з юридичної точки зору неможливий, оскільки йдеться про дотримання адвокатської таємниці.

"Для юриста очевидно, що адвокатська таємниця захищена як нормою Конституції Росії, так і низкою спеціалізованих законів, наприклад, статтею 8 закону про адвокатську діяльність і адвокатуру або статтею 56 кримінально-процесуального кодексу РФ. Адвокат не може бути допитаний про обставини надання юридичної допомоги своєму довірителю. Але саме це, нагадаю, і цікавило слідчого ФСБ", - зазначив Полозов. 

При цьому він висловив думку, що суддя Віктор Можелянський, який дозволив ФСБ його допит, очевидно, "не дуже добре орієнтується в законодавстві Росії".

Полозов нагадав, що в 2013 році (ще до анексії Криму Росією) саме Віктор Можелянський - тоді ще український суддя - у Київському районному суді Сімферополя обирав запобіжний захід відносно іншого його підзахисного Хайсера Джемілєва.

Як повідомляв Укрінформ, 25 січня шестеро співробітників ФСБ затримали адвоката Миколу Полозова і повезли його на допит як свідка у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

30 січня стало відомо, що слідчий ФСБ Росії через затримання Миколи Полозова на допит змінив його статус на свідка у справі Умерова, щоб усунути Полозова від захисту.

ФСБ РФ звинувачує Умерова за ознаками ч.2 ст.280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ) за висловлювання в інтерв'ю про те, що Крим - це Україна. Крім того, окупаційна влада викликала на допит Умерова у рамках другої кримінальної справи і дослідчої перевірки відеозапису, в якому він також виступав з питань, що стосуються Криму, Росії і України. 

Правозахисна організація Human Rights Watch закликала російську владу зняти з Умерова обвинувачення в сепаратизмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-