У справі

У справі "кримських диверсантів" РФ порушує усі права і норми - юрист

Укрінформ
У справі так званих українських диверсантів РФ демонструє повне заперечення фундаментальних прав людини у сфері кримінального судочинства, зокрема, презумпції невинуватості. А незаконні методи ведення слідства свідчать про високу міру вірогідності дачі фігурантами справи неправдивих свідчень проти самих себе.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі заявив кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Юрій Гришин.

"На сьогодні ми не маємо доступу до матеріалів кримінальної справи, і наша думка про правомірність дій посадовців ФСБ РФ, яка проводить попереднє розслідування відносно так званих українських диверсантів, заснована передусім на аналізі тільки тих матеріалів, які нам вдалося отримати із загальнодоступних джерел", - повідомив Гришин.

За його словами, свідченням порушень фундаментальних прав людини, які закріплені у тому числі в законодавстві Росії, є відеоматеріали, які "із завидною регулярністю демонструються на комерційних і державних каналах Російській Федерації". 

"Демонстрація відеоматеріалів супроводжується відвертими і великими коментарями, з яких виходить, що ті, хто здійснюють ці коментарі, однозначно звинувачують так званих диверсантів в скоюванні злочинів, у тому числі і тяжкого характеру. Йдеться передусім про статтю кримінального кодексу Росії, яка передбачає кримінальну відповідальність за диверсію", - розповів адвокат.

Подібного роду дії, вважає він, є порушенням фундаментального права людини на презумпцію невинуватості.

"Виходячи з ситуації, повинен заявити, що з позицій прецедентної практики Європейського суду з прав людини такого роду факти розглядаються як порушення права на презумпцію невинуватості. Є досить багато рішень Європейського суду з прав людини, на аналізі яких ми приходимо до такого роду висновків", - зазначив Гришин, підкресливши, що презумпція невинуватості закріплена і в чинному кримінально-процесуальному законодавстві РФ, але вона "системно порушується посадовцями, що здійснюють виробництво".

Свідченням грубих порушень прав у рамках цієї справи є також постановка "навідних питань" під час допиту.

"Порушені процедури встановлення особи допитуваних, роз'яснення їх прав. Під час допиту так званим диверсантам задаються "навідні питання", які по суті містять відповіді, констатуючі не лише їх службу в Головному управлінні розвідки України, але і обставини її проходження. З позиції чинного кримінально-процесуального законодавства РФ, йдеться передусім про статтю 189 КПК РФ, яка визначає порядок допиту підозрюваного і звинувачуваного і категорично забороняє постановку навідних питань в будь-якій формі. Докази, які, можливо, були отримані в результаті такого допиту, є неприпустимими", - констатував кандидат юридичних наук.

За його словами, ще одно грубе порушення прав допитуваних - застосування до них незаконних методів розслідування і недопуск адвокатів.

"Звертає на себе той факт, що допитувані досить упевнено, без запинок розповідають про факти, які носять досить містку насиченість. Більше того, уважний аналіз представлених відеоматеріалів показав, що слідчі ФСБ не знають загальновизнаної методики відеофіксації усього того, що відбувається під час слідчих дій... Загальновідомо, що має бути достатній об'єм відеозахвату, спрямований на фіксацію учасників слідчої дії. На відео, окрім допитуваних, не видно ані слідчого, ані захисника. У допитуваних осіб, що мають статус як звинувачуваних, так і підозрюваних, мав бути в обов'язковому порядку захисник, але його немає", - заявив юрист.

Усе це, зазначив він, означає, що "диверсанти", які свідчили, обмовляли себе.

"Проведений аналіз свідчить, що з високою мірою вірогідності можна стверджувати, що "українські диверсанти" надали неправдиві свідчення. Вони обмовили себе з причин застосування до них незаконних методів попереднього розслідування", - резюмував Гришин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-