Чубаров:

Чубаров: "Біла книга" - час приймати рішення щодо Криму

Укрінформ
Презентоване в Києві дослідження "Крим після анексії. Державна політика, виклики, рішення і дії. Біла книга" відрізняє систематизація і комплексне висвітлення подій, що сталися після окупації півострова. Книга може стати помічником у роботі експертів і тих, хто приймає рішення з кримських питань.

Про це у вівторок на засіданні круглого столу в Укрінформі сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент агентства.

"У "Білій книзі", на мій погляд, з точки зору висвітлення подій у Криму з моменту його анексії  простежується певна систематизація подій, тенденцій, змін, які відбуваються на півострові. Ця систематизація подій і комплексний підхід в їх вивченні можуть стати ефективною допомогою усім, хто займається не лише аналізом подій, хто приймає рішення щодо Криму", - сказав Чубаров.

Політик підкреслив, що в книзі наведені факти "консолідованої позиції європейських країн відносно незаконної анексії Криму".

"Відзначається, що не сформована цілісна кримська стратегія, але ми повинні наголосити, що на міжнародному рівні сформована консолідована позиція європейських країн відносно окупації і незаконної анексії Криму. І тому підтвердження - рішення на різних міжнародних майданчиках, зокрема, це рішення Європарламенту від 4 лютого і 12 травня. Тут і Тбіліська декларація ОБСЄ. Але єдине, тут немає нещодавньої резолюції Третього комітету ООН про  порушення прав людини в Криму, проголосованої 15 листопада", - сказав Чубаров.

Що стосується державної політики відносно Криму, заявив глава Меджлісу, то головним завданням має стати "посилення діяльності по відношенню до людей, які живуть в окупованому Криму".

Як вважає політик, мова не про розділення людей за категоріями, а про те, що допомога потрібна передусім тим, хто "тримає оборону російської окупації".

"Оскільки ми обмежені і в ресурсах, і в можливостях, треба вибирати ті шари, яким найбільше необхідна наша допомога і увага. І серед таких верств населення - ті, що тримаються, зберегли гордість, не втратили свої почуття перед окупантами. Вони мають бути в центрі уваги української влади. Дуже чекають нашої уваги і допомоги усі політв'язні, члени їхніх сімей і ті, над ким нависла загроза подальших репресій", - вважає Чубаров.

За його даними, на сьогодні список політв'язнів з Криму складається з 22 людей, з яких п'ятеро вже засуджені російським судом.

"Усі вони вимагають юридичної допомоги, а члени їхніх сімей - і матеріальної допомоги. Питання підтримки своїх громадян, які тримають оборону з окупаційною владою, повинні вирішуватися державою, оскільки самі люди не зможуть довго тримати таку оборону", - заявив глава Меджлісу.

На його думку, українській владі за допомогою міжнародних організацій необхідно створити фонди, які б надавали допомогу в Криму. 

Крім того, "відносно людей, які не лише перейшли на сторону окупантів, але і здійснюють дії, що сприяють закріпленню окупаційної влади і розширенню репресій, наші дії мають бути чітко артикульованими".

Як вважає політик, влада і суспільство не повинні заспокоюватися діючими списками санкцій, а доповнювати їх прізвищами тих коллаборантів, хто, наприклад, "спокійно виїжджає з Криму в треті країни, нерідко за українськими паспортами".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-