Кримські татари створили Духовне управління мусульман Криму

Кримські татари створили Духовне управління мусульман Криму

Укрінформ
В Києві відбувся з'їзд делегатів кримськотатарських мусульманських організацій, в ході якого на материковій Україні було створене Духовне управління мусульман Криму.

Про це повідомляє сайт "15 хвилин" з посиланням на кореспондента ATR.

"На з'їзді були присутні 40 представників з 14 різних кримськотатарських мусульманських організацій України (Херсонщина, Київ, Львів, Вінниця), а також представники Меджлісу і Курултаю кримськотатарського народу. Ключовим стало питання створення єдиного мусульманського центру – Муфтіяту. Цю ідею підтримали одноголосно, ніхто не утримався, ніхто не висловився проти. Передбачається, що створена організація сприятиме об'єднанню та взаємодії всіх кримськотатарських мусульман на материковій Україні", - йдеться в повідомленні.

Муфтієм обрали Айдера Рустамова. За його кандидатуру проголосувало 38 делегатів з'їзду мусульманських організацій. Айдер-бей представлятиме мусульман Криму, кримських татар, які вимушено залишили окупований Крим.

Також було створено Раду Улемів – вища релігійне зібрання – координаційний і контролюючий орган Муфтіяту. До Ради увійшли 11 осіб: 9 з них – люди, які мають мусульманську релігійну освіту. Крім того, до Ради увійдуть ще двоє осіб – з числа членів Меджлісу або ветеранів кримськотатарського національного руху.

Головою Ради обрано Сулеймана Хайрулаєва.

Як повідомляв Укрінформ, Духовне управління мусульман Криму, розташоване в Сімферополі, після анексії півострова виявилося під контролем окупаційної влади і ФСБ РФ. Воно співпрацює з ФСБ і допомагає затримувати одновірців – кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-