Зимовий блекаут у Криму хочуть списати на

Зимовий блекаут у Криму хочуть списати на "диверсантів" - експерт

Укрінформ
Нещодавнє затримання в Криму Дмитра Штиблікова, Олексія Бесарабова і Володимира Дудки, яких окупаційна влада Криму звинуватила у підготовці диверсій, може свідчити про підготовку населення півострова до проблем із енергетичним забезпеченням.

Відповідну думку висловив під час прес-конференції президент Центру глобалістики "Стратегія XXI", директор енергетичних програм Центру "Номос" у 2007-2014 роках, член редакційної колегії журналу "Чорноморська безпека" Михайло Гончар.

"Українських диверсантів звинувачують у тому, що вони хотіли вчинити теракти проти об`єктів критично важливої інфраструктури на території півострова. Ми знаємо, що цей газопровід, який будується через Керченську протоку, не вирішує питання енергетичного забезпечення Криму, особливо на піку споживання в зимовий період. Себто готуються до критичного сценарію, коли Росія не зможе забезпечити проходження Кримом зимового сезону,  відповідно потрібно знайти винних. Звідси формуються версії про диверсантів, а справжню диверсію можуть вчинити диверсанти з погонами ФСБ і для цього знадобиться чергова порція бранців, вона буде виглядати переконливою на тлі того, що були спіймані так звані диверсанти Панов, Штибліков, Бесарабов, Дудка і кримські татари", - сказав він.

Також Гончар вважає, що нещодавнє затримання так званих "диверсантів" свідчить про розкручування "маховика тоталітарних репресій".

"Після справи Євгена Панова, яка луснула, знадобилася інша справа, яка б виглядала більш вагомо. Ось знайшлася справа Штиблікова і Бесарабова. Це зорієнтовано на внутрішню російську аудиторію, що ворог навколо і не дрімає. Цей маховик не зупиниться, йому потрібні будуть нові репресії", - прогнозує президент Центру глобалістики.

У свою чергу експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер вважає, що чергове затримання в Криму спрямоване на вичавлення з півострова явних та потенційних опонентів російської влади. "Це група потенційно небезпечних громадян завдяки своїй минулій активності", - зазначила вона.

Беліцер також прогнозує, що затримання Штиблікова, Бесарабова і Дудки може бути підготовкою до справжніх диверсій в Криму російськими спецслужбами.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у ФСБ Росії заявили, що 9 листопада затримали в анексованому Севастополі чергових "українських диверсантів", які нібито планували диверсійні акції на стратегічних об'єктах окупованого Криму. ЗМІ назвали імена затриманих. Серед них - Олексій Бесарабов, Дмитро Штибліков і Володимир Дудка. Затриманих суд заарештував на два місяці.

Коментуючи цю інформацію, офіційний представник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Андрій Лисенко заявив, що українських військових в окупованому Криму не затримували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-