У Криму визначились, хто

У Криму визначились, хто "вибиватиме" борги за "українськими кредитами" - ЗМІ

Укрінформ
Через два з половиною роки після окупації Криму російська влада має намір таки зобов'язати жителів півострова, які мають кредити в українських банках, погасити свої борги.

Про це повідомляє видання "Комерсант".

"Через два роки після приєднання Криму до Росії (окупація в 2014 році) позичальники, які мешкають на півострові, схоже, втратили особливе становище. Всупереч гучним заявам влади, найближчим часом кримчанам все-таки доведеться почати платити за кредитами, взятими раніше в українських банках", - повідомляє "Комерсант".

За його даними, на сайті Фонду захисту вкладників Криму (ФЗВ) з'явився список організацій, які отримали право стягнути з кримчан борги за кредитами в українських банках. Наразі таких організацій три: ТОВ "ЮК "Правові ініціативи" (Краснодар), АТ "Фондовий конверс-центр" (Москва) і ТОВ "ДіДжі Фінанс Рус" (Санкт-Петербург).

Найбільшим з них є «Фондовий конверс-центр» з обсягом вимог до 19,5 тис. осіб на суму 818,2 млн рублів у українського «Альфа-банку».

Загальна сума боргів за кредитами кримчан складає близько 1 млрд рублів ($15, 6 млн). При цьому, до списків внесли ще не всіх боржників, тому як сума боргу, так і кількість боржників може ще змінитися.

За інформацією видання, раніше стягувати з кримчан борги за кредитами на користь українських банків не зважувалися, аби не допустити соціальної напруги. Проте, відповідні норми у російському законодавстві були введені ще наприкінці 2015 року.

За даними Незалежної асоціації банків України, на 1 лютого 2014 року українські банки надали позичальникам Криму кредити на суму 16,6 млрд гривень.

Як відомо, у квітні 2014 року Володимир Путін в ході прямої лінії, відповідаючи на запитання жителя Криму, як бути з кредитом, взятим у Приватбанку на автомобіль, сказав: "Ну, катайтеся спокійно.". Крім того, активно закликав не платити за боргами українським банкам і "глава" Криму Сергій Аксьонов.

"Ніяких повернень українським банкам і тим, хто викупив їхні борги, не буде. Ми приймемо будь-які нормативні і законодавчі акти, аби з кримчан не було можливості примусово стягнути ці суми", - запевняв він громадян у березні 2015 року.

І буквально кілька днів тому "депутат" Держдуми від Криму Андрій Козенко запевняв, що проблема з кредитами буде розв'язана, мовляв, "у Криму з'явилася серйозна команда представників у Державній думі, і я дуже хочу, щоб наші жителі перестали хвилюватися з приводу українських кредитів - ми зуміємо захистити кримчан".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-