Полозов розповів про ситуацію з адміннаглядом над Хайсером Джемілєвим

Полозов розповів про ситуацію з адміннаглядом над Хайсером Джемілєвим

Укрінформ
Адвокат Хайсера Джемілєва, сина народного депутата України Мустафи Джемілєва, Микола Полозов розповів про юридичну невизначеність з адміністративним наглядом, встановленим над його підопічним.

Про це Полозов повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Залишається незрозумілою ситуація з адміністративним наглядом над Хайсером, встановленим на судовому засіданні за моєї відсутності. Тут ситуація регулюється Кодексом адміністративного судочинства. У Хайсера немає паспорта, тому немає можливості нотаріально посвідчити доручення на те, щоб я представляв його інтереси. Це могло б зробити керівництво колонії. Але не робить», - пояснив Полозов.

Другий важливий момент полягає в тому, що російська прокуратура оскаржила дане рішення на встановлення після звільнення трирічного адміністративного нагляду над Хайсером. Росія визнала, що Хайсер Джемілєв є громадянином України. Він відбуває термін за тяжкий злочин, тому не має права на отримання в Росії посвідки на проживання, а отже, після звільнення (26 листопада 2016 року) повинен покинути територію РФ протягом 90 днів. І, отже, призначений судом нагляд просто не може бути накладено.

«Думаю, тут сталася неузгодженість роботи двох російських відомств. У колонії на Хайсера постійно накладалися стягнення. Тому автоматично було подано подання на адміннагляд після звільнення. А суд розглянув його без урахування факту українського громадянства. Проте прокуратура відзначила цю явну невідповідність. Цікаво буде подивитися, як вирішать цю колізію два відомства», - зазначив Полозов.

Нагадаємо, син Мустафи Джемілєва Хайсер в травні 2013 року в дворі власного будинку в Бахчисараї, з рушниці застрелив з необережності друга сім'ї Февзі Едемова. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу наново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край РФ, де він був визнаний судом присяжних винним у "вбивстві з необережності" і засуджений до п'яти років позбавлення волі.

Верховний суд Росії скоротив цей термін на півтора року. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки і 8 місяців. На запити про екстрадицію Хайсера Джемілєва для відбування строку на батьківщині Росія відповідала відмовою.

Раніше Російська Федерація визнала українське громадянство сина народного депутата, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера, якого незаконно вивезли в Росію, засудили ійетапували до колонії.

Фото: Хайсер Джемілєв Фото: Politeka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-