Адвокат засудженого в Криму майданівця вже три місяці не може оскаржити вирок

Адвокат засудженого в Криму майданівця вже три місяці не може оскаржити вирок

Укрінформ
Адвокат засудженого в окупованому Криму активіста «Євромайдану» Андрія Коломійця Михайло Кушпель вже 3 місяці не може оскаржити рішення Київського районного суду міста Сімферополя.

Про це він розповів журналістам у п'ятницю на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Безпосередньо після оголошення вироку, 17 червня, тобто на 7 день після його оголошення, рекомендованим листом мною було спрямовано коротку апеляційну скаргу. Коротку, оскільки сам текст вироку я не бачив. Але у Київському районному суді конверт, в якому знаходилася моя апеляційна скарга, повернули назад нібито у зв'язку з тим, що за цією адресою цей адресат відсутній. На сьогодні, я вважаю, що суддею Бєлоусовим (який виносив ухвалу відносно Коломійця - ред.) було здійснено всілякі порушення. Тобто, його дії аналогічні тим діям, які жодним чином не відповідають статусу судді", - сказав адвокат.

За словами Кушпеля, пізніше він ще двічі відправляв рекомендованими листами апеляційні скарги, але, як стверджує, знову безуспішно.

При цьому адвокат відзначив, що через 3 місяці після оголошення вироку Київський районний суд Сімферополя йому так і не надав текст вироку. Кушпель пояснив, що вирок він отримав особисто від свого підзахисного Коломійця, якого відвідував востаннє у Криму 20 червня.

"28 червня мені рекомендованим листом суддя Бєлоусов своїм повідомленням направив вирок відносно іншого громадянина, громадянина Республіки Дагестан", - підкреслив він.

Кушпель додав, що починаючи з червня місяця і по теперішній момент він тричі звертався до так званого Верховного суду Криму і двічі до Верховного суду Росії щодо неотримання вироку від Київського районного суду міста Сімферополя. Про прийняті рішення з цього приводу йому невідомо.

При цьому адвокат підкреслив, що ухвалений вирок Коломійцю «не має нічого спільного з правосуддям». Зокрема, за його словами, у мотивувальній частині вироку суддя окрім вживання «політично мотивованих формулювань», вказує на ряд обставин, які ставлять під сумнів обгрунтованість існуючого державного устрою в Україні і торкаються абсолютно інших людей та політичних діячів України. Кушпель припускає, що такі дії судді Бєлоусова відносно Коломійця носять характер помсти. Захисник це пояснює і тим, що наразі Генпрокуратура України розслідує у тому числі і проти Бєлоусова справу за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

"Я прямо вказував у зверненні до Слідчого комітету Росії, до голови Верховного суду та до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії, що можливо дії судді Бєлоусова (стосовно громадянина України Коломійця - ред.) носили характер помсти", - сказав він.

За словами керівника Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, їй відомо, що після оголошення вироку Коломієць продовжує знаходитися в СІЗО у Сімферополі. Вона додала, що сам Коломієць протягом 10 днів з моменту оголошення вироку також написав апеляційну скаргу.

"Ми перевіряли так званий Київський районний суд Сімферополя і у справі(Коломійця - ред.) вказано, що «вирок оскаржується». У зв'язку з цим робимо висновок, що вони хоч якось сприйняли ці скарги", - сказала вона.

Кушпель вважає, що в окупованому Криму процес оскарження вироку може затягнутися надовго.

"Виходячи з практики спілкування з цим судом, я думаю, безмежна кількість часу... Оскільки норми кримінального кодексу, конституції Росії, вони таким ось чином ігноруються, тому у мене ніяких коментарів з цього приводу немає. Я вважаю, що це може відбуватися вічно", - відзначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня Київський районний суд міста Сімферополя засудив українського активіста Євромайдану Андрія Коломійця на 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Україна не визнає рішення суду в окупованому Росією Криму про засудження Коломійця.

За версією російського слідства, Коломієць, нібито будучи членом «екстремістської організації "Українська повстанська армія" (УПА), у ході масових протестів у Києві у січні 2014 року вчинив замах на життя двох співробітників кримського спецпідрозділу "Беркут", закидавши їх пляшками із запальною сумішшю».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-