У Європарламенті вимагають звільнити Умерова

У Європарламенті вимагають звільнити Умерова

Політв’язні
Укрінформ
У Європарламенті засудили утримання Росією одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це йдеться в заяві голови підкомітету з прав людини Європарламенту Єлени Валенсіано, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Я суворо засуджую примусове позбавлення волі за психіатричними мотивами заступника Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова. Незаконне утримання і призначене медичне обстеження розпочалося 18 серпня, що є порушенням міжнародних стандартів прав людини. Умеров повинен бути звільнений та отримати належне лікування у відповідності до його стану здоров'я. Усі кримінальні обвинувачення проти нього також повинні бути зняті", - наголошується у заяві.

У Європарламенті нагадали, що неодноразово висловлювали занепокоєння погіршенням ситуації з правами людини у Криму та Севастополі після нелегальної анексії їх Росією.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська пояснила це тим, що він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

Стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня, під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду швидкої допомоги і проведеного кардіографічного дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Незважаючи на стан здоров'я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-