Полозов: Сам факт перебування в СІЗО Сімферополя - тортури

Полозов: Сам факт перебування в СІЗО Сімферополя - тортури

Укрінформ
Умови утримання в СІЗО Сімферополя такі, що саме перебування там є тортурами.

Це підкреслив Микола Полозов, адвокат заступників глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чійгоза, на прес-конференції в Укрінформі.

"На території півострова працює тільки один Слідчий ізолятор міста Сімферополя. Він розрахований на 1.100 осіб. Зараз у ньому міститься майже 2,5 тисячі осіб. Люди сплять по черзі. Абсолютно важкі умови, влітку дуже спекотно, перебувати там нестерпно. Навіть у слідчих кабінетах перебувати неможливо", - сказав Полозов.

За його словами, деякі з тих, хто перебуває у слідчому ізоляторі, є мусульманами, і вони не можуть приймати ту баланду, яка вариться на основі свинячого жиру. Окрема історія - це потрапити туди адвокатам, громадським захисникам, родичам.

"Туди приїжджала російський генерал МВС Москалькова, періодично туди приїжджають генерали-прокурори, які  проводять якісь перевірки, але з кожною такою перевіркою умови арештантів дедалі погіршуються й погіршуються. Саме перебування у цьому слідчому ізоляторі вже є не лише порушенням міжнародних норм, передбачених для утримання осіб, що знаходяться під вартою, а справжнісінькими форменими тортурами. Ахтем Чійгоз у таких умовах вже більше півтора року", - підкреслив адвокат.

Він розповів, що йшла розмова між російським омбудсменом Москальковою й українським Лутковською про передачу ряду громадян України, які раніше були засуджені й перебувають у СІЗО Сімферополя, для того, щоб вони відбували покарання в Україні. Але нічим це не закінчилося і частину людей просто вивезли на територію Росії. Де вони, невідомо. 

"Мені відомо, що поряд з Бахчисараєм будує велику будівлю ФСБ, де буде нова в'язниця російська. Я не знаю, які там будуть умови. Але абсолютно очевидно, що на даний момент сам факт потрапляння під варту у Криму, це вже істотне випробування для людини, яке, безумовно, необхідно прирівнювати до тортур. Але це може зробити тільки моніторингова місія, а їх у Крим поки що не пускають", - зробив висновок Полозов. 

Як підкреслив Рефат Чубаров, народний депутат України, глава Меджлісу кримськотатарського народу, Ільмі Умеров, Ахтем Чийгоз та інші 18 кримських татар, що перебувають в ув'язненні, виявляються абсолютно беззахисними перед свавіллям російських окупантів. Крим анексований і, відповідно, ізольований від можливості задіювання на його території якихось механізмів, що спираються на міжнародне право, журналісти не можуть проїхати на ці процеси, міжнародні місії не можуть бути присутніми на кримській землі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-