Кримські татари отримали Стратегію публічної дипломатії

Кримські татари отримали Стратегію публічної дипломатії

Укрінформ
У Києві презентували Стратегію публічної дипломатії кримських татар, яка покликана забезпечити права кримських татар як корінного народу півострова та України.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час презентації Стратегії в Укрінформі.

"Цей проект ми запустили приблизно рік тому за участю уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу, Меджлісу кримськотатарського народу, Естонського інституту з прав людини і трохи згодом до цього приєдналося Міністерство інформаційної політики, підписавши Меморандум про співробітництво. Цей проект розрахований на два роки - до 2017 року. У нього є теоретична частина і практична частина. Перша спрямована на розробку того документа, який ми сьогодні представляємо", - сказала вона.

Так, за словами Джапарової, сама Стратегія складається з двох частин - публічної і закритої. В останній виписуються конкретні кроки щодо збільшення поінформованості міжнародної спільноти щодо кримськотатарського народу, про які не повинна дізнатися країна-агресор.

"Ця стратегія передусім про те, аби протидіяти пропаганді, тобто є три ключові завдання: консолідація кримськотатарського суспільства навколо того, хто ми такі є; консолідація українського суспільства навколо тієї ідеї, що для України це нагода доведення всьому світу, що ми маємо право приєднатися до сім'ї цивілізованих країн, а також збільшення рівня поінформованості міжнародної спільноти про корінний кримськотатарський народ та активна боротьба проти зусиль російської пропаганди щодо делегітимізації статусу кримських татар як корінного народу Криму та України", - підкреслила перший заступник міністра.

Джапарова також зауважила, що над розробкою цього документа працювали: член Меджлісу кримськотатарського народу, голова ГО "Кримськотатарський ресурсний центр" Ескендер Барієв; фахівець Естонського інституту з прав людини, член Постійного Форуму ООН з питань корінних народів Олівер Лооде та член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

Що стосується реалізації Стратегії, то у травні цього року у Нью-Йорку у Штаб-квартирі ООН під час чергового засідання постійного форуму ООН з питань корінних народів було проведено захід, присвячений кримськотатарському народу. У перспективі планується також зробити фотовиставку про кримськотатарський народ, яка демонструватиметься на міжнародних майданчиках.

У свою чергу, Олівер Лооде роз'яснив цілі цієї Стратегії: підвищити обізнаність міжнародного співтовариства щодо кримських татар як корінного народу Криму; представити кримських татар як європейський народ, який поділяє такі ж цінності; створити мережу партнерів по всьому світу; вразити світ через креативний і ненасильницький спротив окупації, а також наростити потенціал для надійного і швидкого реагування публічної дипломатії.

"Остання стратегічна ціль - забезпечити довготерміновість кримськотатарської публічної дипломатії", - наголосив Лооде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-