Точного списку українських ув'язнених у Криму немає - Лутковська

Точного списку українських ув'язнених у Криму немає - Лутковська

Укрінформ
Українська пенітенціарна служба досі не склала список громадян, засуджених ще за українським законодавством, які відбували свій термін у Криму на момент його анексії Росією.

Про це повідомила в ефірі Радіо Крим.Реалії Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. 

«Ми не знаємо, скільки людей залишилося на території Криму, які були засуджені відповідно до українських законів, відповідно до рішень українських судів. Є приблизна цифра, це десь близько 2000 людей, але ніхто не знає, скільки конкретно, ніхто не знає конкретно, в яких установах вони перебували», - сказала Лутковська.

Омбудсмен наголосила, що вона вже отримала кілька десятків звернень від родичів українських в'язнів, яких після анексії Криму відправили відбувати термін у в'язниці Росії.

«Практично всі ув'язнені автоматично отримали громадянство Росії, і тепер Російська Федерація їх просто розсилає в свої установи відбування покарань, розташовані не у Криму. До мене звертаються родичі, у мене таких десь близько 20 осіб, які звернулися і розповіли про таку свою проблему», - повідомила омбудсмен.

За її словами, Україна робить кроки для повернення таких в'язнів на материкову частину країни.

2 червня представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Москва готова обговорювати з Києвом передачу українських в'язнів, які відбувають покарання в Криму.

До цього уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявляла про відсутність інтересу з боку Києва до засуджених у Криму українських громадян. Однак у Міністерстві юстиції України відзначили готовність Києва забрати в'язнів з окупованого Криму на материкову частину країни, яких затримали або засудили ще в українські часи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-