Справа Хізб ут-Тахрір: кримським татарам нав’язали російських адвокатів

Справа Хізб ут-Тахрір: кримським татарам нав’язали російських адвокатів

Фото
Укрінформ
У Ростові-на-Дону завершилося перше судове засідання за обвинуваченням чотирьох кримських татар в екстремізмі.

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

"Перше судове засідання в Ростові-на-Дону по обвинуваченню Зейтуллаєва Р., Ваітова Р., Примова Ю., Сайфуллаєва Ф. за ст. 205.5 КК РФ закінчилося. На засіданні були присутні представники українського консульства і були допущені ЗМІ Росії", - написав він.

За словами Курбедінова, судом було призначено чотири адвоката з Ростова, проти яких самі підсудні заперечували, оскільки у кожного є захисник за угодою.

"Однак суд, всупереч усьому, допустив і залишив адвокатів, призначених ним же. Було зачитано прокурором обвинувальний висновок, визначено суворий графік роботи. Практично всі будні дні до кінця червня адвокати повинні бути в Ростові-на-Дону. Свідків  допитуватимуть у режимі відеоконференцзв'язку, самі вони перебуватимуть у Севастополі", - розповів адвокат.

Він також повідомив, що "підсудні заявили про те, що їх утримання в скляній клітці суперечить Конвенції з прав людини".

Крім того, "їх заводять і виводять з зали суду в наручниках, при цьому утримуючи в зігнутому в поясі положенні".

Як повідомляв Укрінформ, взимку 2015 року у Севастополі було заарештовано Ферата Сайфуллаєва, Нурі (Юрія) Примова, Рустема Ваітова і Руслана Зейтуллаєва. Через рік, у лютому 2016 року, пройшла ще одна серія обшуків у будинках прихильників ісламу. Всього в Криму окупантами було затримано 14 осіб за обвинуваченням в участі в організації Хізб ут-Тахрір.

У багатьох країнах ця організація легально існує відповідно до закону. У Російській Федерації вона з 2003 року вважається терористичною. Після окупації Криму почалися гоніння на місцевих членів Хізб ут-Тахрір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-