У Києві відкрили фотовиставку до річниці депортації кримських татар

У Києві відкрили фотовиставку до річниці депортації кримських татар

Відео
Укрінформ
"Депортація кримських татар. Злочин вустами очевидців". Виставка під такою назвою, присвячена роковинам депортації кримських татар 1944 року, відкрилася в Українському домі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На виставці представлено 10 портретів кримських татар, які стали свідками подій Другої світової війни, та їх історії - спогади, які були розміщені на спеціальних листівках.

Ідея проекту належить Зейнеп Ташевій - активістці громадянської організації "КримSOS".

Фотовиставку відкрили привітальним словом Таміла Ташева, співзасновник та координатор громадської організації "КримSOS", Ахтем Сеїтаблаєв, український актор та режисер, та Еміне Асанова, співорганізатор виставки.

Сеїтаблаєв зазначив, що створення цієї фотовиставки є великим кроком до "заповнення незнання між українцями і кримськими татарами, між майже 100 національностями, що живуть на території України".

"Насправді проект виношувався майже рік - ідея виникла ще у квітні 2015 року. Тоді ми хотіли зробити 18 портретів старців, які побачили депортацію на власні очі. На превеликий жаль, минулого року ми не змогли реалізувати проект. Вирішили цього року його все ж таки зробити, показати 10 портретів, розказати ці історії. Також ми надрукували ці листівки, тож кожен відвідувач  може історію, яка його вразила, відправити поштою і розказати її іншій людині", - розповіла Таміла Ташева.

Відкриття виставки завершилося читанням спогадів однієї з героїнь виставки, 93-річної Муніре з Бахчисарая.

У підході до вибору історій, які були показані на фотовиставці,  за словами Ташевої, не було єдиного підходу. "В одному випадку це були бабусі наших співробітників, або наших активістів, інколи нам просто казали, що є цікава історія, яку можна було б розповісти", - додала вона.

"Я дуже сподіваюся, що історія Другої світової не повториться. Я впевнена, що у 21 столітті жодне з міжнародних співтовариств цього не дозволить. Але те, що зараз відбуваються репресії, особливо проти кримських татар, свідчить, що кримськотатарське населення намагаються витіснити з території Криму", - зазначила Ташева.

Нагадаємо, що 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті.

Фото: @krymrealii 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-