Прокуратура АРК розслідує геноцид кримських татар

Прокуратура АРК розслідує геноцид кримських татар

Укрінформ
Прокуратурою Автономної Республіки Крим розпочато досудове розслідування за фактом геноциду кримськотатарського народу.

Про це у вівторок на брифінгу в Укрінформі сказав заступник прокурора АРК Петро Коваленко, повідомляє корреспондет Укрінформу.

"Стаття геноцид - це стаття 442 частина 1 Кримінального кодексу України, яка передбачає довічне утримання під вартою. На початок року розпочато і до цього часу проводиться досудове розслідування в даному кримінальному провадженні", - повідомив Коваленко.

За його словами, проведено значний обсяг слідчих процесуальних дій, встановлено, за попередніми даними, що в травні-квітні 1944 року за вказівкою колишніх керівників державної влади СРСР з території Криму було виселено 225 тисяч кримських татар і представників інших національних груп для проживання у непристосованих районах Узбецької РСР, Казахської РСР, Башкирської АРСР та інших регіонів Росії.

"Нині нами встановлено близько 150 потерпілих, які на сьогодні ще проживають на території України, в тому числі в Криму", - повідомив Коваленко.

Заступник прокурора звернувся до всіх, хто володіє будь-якою інформацією про потерпілих і свідків злочинної депортації, осіб, причетних до скоєння злочину, звернутися до слідчого відділу прокуратури Криму "з метою відновлення і збереження національної пам'яті про незаконне виселення кримських татар і представників інших національних груп і отримання додаткових доказів".

Як зазначив Коваленко, санкція суду у даній кримінальній справі створить механізм для звернення потерпілих громадян до європейських судів з метою пред'явлення морального і матеріального збитку за фактом насильницької депортації з Криму.

18 травня 1944 року за указом Сталіна з Криму були депортовані усі кримські татари. За оцінками експертів, 46,2% чисельності народу загинули під час виселення і в перші роки життя у вигнанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-