Європарламент нагадав Росії про обов'язки окупанта - МЗС

Європарламент нагадав Росії про обов'язки окупанта - МЗС

Укрінформ
Україна вітає ухвалення Європейським парламентом резолюції щодо ситуації з дотриманням прав кримських татар на території тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим.

Про йдеться в коментарі МЗС України, оприлюдненому прес-службою міністерства.

"Важливо, що Європарламент рішуче засудив рішення російської окупаційної влади заборонити Меджліс кримськотатарського народу та вимагає його негайного скасування, вважаючи це рішення системним і цілеспрямованим переслідуванням кримських татар, політично вмотивованою дією, що спрямована на подальше залякування законних представників кримськотатарської громади", - зазначається в документі.

Крім того, наголосили дипломати, у резолюції рішуче засуджується продовження практики застосування так званою владою Криму репресій щодо кримських активістів, зокрема незаконних арештів, викрадень, насильства, тортур, страти без суду і слідства, насильного нав’язування мешканцям Криму російського громадянства та їхнього подальшого незаконного переміщення на територію Росії.

"Європарламент нагадав Росії, що вона як держава-окупант несе повну відповідальність за дотримання прав людини в Криму і повинна забезпечити належне розслідування усіх фактів їх порушення, а також допустити міжнародні правозахисні організації до здійснення відповідного постійного моніторингу", - підкреслили в МЗС України.

Дипломати запевнили, що в Україні вдячні за підтримку Європарламентом ідеї застосувати санкції до осіб, причетних до заборони діяльності Меджлісу, а також за заклик до інституцій ЄС надати фінансову підтримку діяльності Меджлісу.

Як зазначається в коментарі, Європарламент закликав негайно домагатися мирної реінтеграції окупованого Криму у правове поле України відповідно до норм міжнародного права і в черговий раз підтримав ініціативу України щодо створення міжнародного механізму ведення переговорів щодо відновлення українського суверенітету над Кримом у форматі "Женева плюс" за безпосереднього залучення ЄС.

"Ми високо цінуємо незмінну чітку і послідовну підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України в умовах триваючої російської агресії, а також за особливу увагу до долі кримських татар та громадських активістів в окупованій АР Крим", - підсумували українські дипломати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-