Україна вимагає від РФ негайно скасувати заборону Меджлісу

Україна вимагає від РФ негайно скасувати заборону Меджлісу

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з ухваленням незаконним судовим органом держави-окупанта Автономної Республіки Крим рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу та вимагає від Росії негайно скасувати його.

Про це йдеться у заяві МЗС України, оприлюдненій на сайті відомства.

"Заборона Меджлісу - ключового органу національного самоврядування кримських татар, в основі діяльності якого лежить принцип ненасилля - стало черговим виявом грубого порушення окупаційною владою фундаментальних прав і свобод людини, в тому числі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - зазначили у міністерстві.

Там додали, що це безпрецедентне репресивне рішення стало черговим кричущим доказом системних переслідувань кримськотатарського народу у зв’язку з його принциповою позицією щодо російської окупації Криму.

"Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму", - наголосили в МЗС України.

Там також зазначили, що ситуація, яка складається, в черговий раз засвідчує нагальну необхідність більш активних дій міжнародного співтовариства для захисту прав людини в окупованому Криму та забезпечення безперешкодного доступу міжнародних правозахисних організацій з метою здійснення моніторингу стану дотримання прав людини.

"Покласти край системним порушенням фундаментальних прав і свобод людини в окупованому Криму, зупинити репресії і залякування можливо лише, змусивши державу-окупанта припинити агресію проти України та повернутися до безумовного дотримання міжнародного права та власних міжнародно-правових зобов'язань. У цьому зв’язку закликаємо партнерів України, зокрема ключових гарантів її безпеки згідно з Будапештським меморандумом, до активізації зусиль з метою започаткування міжнародного механізму з питань деокупації Криму", - наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня в Росії організацію "Меджліс кримськотатарського народу" визнали екстремістською і тимчасово призупинили її діяльність.

"Верховний суд" Криму 26 квітня заборонив діяльність Меджлісу і визнав організацію екстремістською.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оголосив про введення надзвичайного режиму для Меджлісу в умовах тимчасової російської окупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-