Військова прокуратура вручила підозру командувачу ЧФ РФ

Військова прокуратура вручила підозру командувачу ЧФ РФ

Укрінформ
Головна військова прокуратура оголосила та вручила підозру командуючому Чорноморського флоту РФ віце-адміралу Олександру Вітку у вчиненні особливо тяжких злочинів проти України.

Про це повідомили в Управлінні зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом розв'язання та ведення представниками влади і Збройних сил Російської Федерації агресивної війни проти України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації та анексії території України, Головною військовою прокуратурою повідомлено про підозру у вчиненні ряду тяжких та особливо тяжких злочинів проти України командуючому Чорноморського флоту РФ віце-адміралу О. Вітко»,- йдеться в повідомленні.

Офіційну підозру 18 квітня 2016 року о 17:00 фактично вручено за місцем перебування Вітка у м. Севастополі кур'єрською службою міжнародної доставки «DIMEX».

У Генпрокуратурі зазначили, що командуючий ЧФ ЗС РФ обгрунтовано підозрюється у тому, що в період з 20.02.2014 по 21.03.2014 умисно вчинив злочинні дії з метою зміни меж території та державного кордону України; підбурював до вчинення державної зради; організував вчинення дій, спрямованих на пошкодження об'єктів, які мають важливе оборонне значення; спланував, підготовив та прийняв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України (ч. 3 ст. 110; ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111; ч. 3 ст. 27 ст. 113; ч. 2 ст. 28 ч. ч. 1, 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

«Слідством Головної військової прокуратури зібрано достатньо доказів того, що командувач ЧФ ЗС РФ Вітко, виконуючи відведену йому вищим керівництвом Російської Федерації роль у вчиненні злочинів, з підпорядкованими військами здійснив військову окупацію та подальшу анексію території півострова Крим, чим грубо порушив низку основних міжнародно-правових актів, у тому числі, Угоди між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28.05.1997», - підкреслили в ГПУ.

Зазначається також, що Вітко, використовуючи надані йому повноваження щодо воєнного планування, управління та застосування підрозділів ЧФ РФ, здійснив дії, спрямовані на забезпечення військової окупації ЗС РФ території півострова Крим; організацію блокування військових частин ЗС України, транспортних комунікацій, захоплення будівель і споруд органів державної влади України та інші, що призвели до порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати всіх об'єктів державної власності загальною попередньою вартістю 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйонів гривень.

"Відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України після вручення підозри та виклику на допит 25.04.2016 Головною військовою прокуратурою буде оголошено розшук, внесено клопотання до суду щодо обрання Вітку Олександру Вікторовичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, здійснення спеціального досудового розслідування та направлення обвинувального акту до суду у найкоротший строк", - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-