Росія мстить Меджлісу забороною за відмову співпрацювати - активіст

Росія мстить Меджлісу забороною за відмову співпрацювати - активіст

Укрінформ
Суд проти Меджлісу кримськотатарського народу  - це спроба поставити його поза законом і видавити з Криму активних кримських татар, які відмовилися співпрацювати з новою «владою». 
Про це на прес-конференції в Києві заявив член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Меджліс кримськотатарського народу з самого початку прийняв рішення не брати участь у референдумі й закликав до цього кримських татар, які виконали рішення Меджлісу і не пішли на референдум. Хто б що не говорив, але позиція корінного народу стала сильним ударом по окупаційній владі», - сказав Барієв.
Окрім того, зазначив він, Меджліс закликав кримських татар не брати участь і в так званих виборах місцевих рад у Криму 14 вересня 2014 року, які покликані були формально легітимізувати місцеву окупаційну владу.
«Кримські татари ігнорували ці вибори, вони не брали участь у них, і наступного дня після оголошення їхнх результатів у Криму почалися активні репресії проти нас», - розповів Барієв.
За його словами, «15 вони оголосили результати виборів, а 16 вранці - до мене додому прийшли з обшуком».
«Обшуки були у будинку Меджлісу, у членів Меджлісу й активістів. Це говорить про те, що авторитетний для кримських татар орган є тягарем для окупантів, тому вони роблять все,  щоб звести його у ранг екстремістської організації», - зазначив активіст.
Тому, вважає він, «суд проти Меджлісу - це помста Росії за те, що Меджліс не співпрацює з окупаційною владою і за те, що у них не вийшло створити альтернативні Меджлісу органи».
За словами Барієва, кримські татари не підтримали створювані окупантами ТОСи (територіальні органи самоврядування), якими планувалося замінити Меджліс.
«Те, що відбувається в Криму - це не просто суд, це судилище над кримськотатарським народом, над його представницьким органом. Це удар по демократії, по міжнародному праву і загальнолюдським цінностям", - заявив член Меджлісу.
Проте, зазначив він, у кримських татар вистачить сили і мудрості витримати цей тиск, як вистачило сил витримати репресії у СРСР. 
«Тоді у списках народів СРСР кримських татар взагалі не було. А зараз СРСР немає, а кримські татари – є», - резюмував Барієв.
Раніше Укрінформ повідомляв, що «прокуратура» Криму направила позов до «Верховного суду» Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Перше засідання у справі вже відбулося 10 березня 2016 року. Воно було перенесене на 17 березня за клопотанням адвоката, у зв'язку з коротким терміном, наданим для ознайомлення з матеріалами справи. На сьогоднішньому розгляді справи суд перенесено на 2 квітня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-