Спека. З дніпровських пляжів йдуть люди

Спека. З дніпровських пляжів йдуть люди

Укрінформ
У Києві відпочивальники шукають чисті водойми

Спекотна погода виганяє киян до водойм, більшість з яких не є пляжами і мінімально пристосовані для купання руками самих городян. З офіційно відкритих на початку місяця 11 стаціонарних пляжів, які мають санітарні паспорти, нарікання вже з'явилися на кілька.

«Чому не чистять від водоростей дно на Центральному пляжі? Зайти у воду практично неможливо, та й на глибині, коли пливеш, водорості "хапають" за ноги! Неподобство! А обіцяли почистити!». «Чекаємо, на Центральному пляжі водорості буйно ростуть. Невже не можна просто косою пройтися?». «Пляжний сезон розпочався, а береги озера Тельбін являють собою болото з трави, що вспливає. Після запуску системи аерації озеро потребує регулярного очищення. Коли і як часто плануються заходи з очищення прибережної зони Тельбіна? Не тільки там, де пляжна зона, а по всьому периметру?». «Не можу додзвонитися. Дуже турбує стан р. Дніпро в районі Оболонської набережної та парку «Наталка». Смердюча зелень заполоняє прибережні води та береги. Що ж буде до осені через 2 місяці (найспекотніших)? Заросло водоростями і дно пляжу «Чорторий». Про це питають через фейсбук у комунального підприємства «Плесо» кияни Марина Лиховид, Лео Олійник та інші.

«Плесо» поки роздумує над відповідями, і запевняє, що навесні підводні частини стаціонарних пляжів очищали від великогабаритного сміття.

Фахівці Центральної геофізичної обсерваторії зараз говорять про четвертий клас забруднення води в Дніпрі в районі Києва фітопланктомом, тобто вода брудна, але з кожним жарким днем її стан буде погіршуватися, у тому числі і через цвітіння Київського водосховища. За хімічним ж показниками режим річки задовільний.

Як і раніше, «Плесо» обіцяє сповіщати відпочиваючих, якщо вода перестане відповідати санітарним нормам. На пляжах вивісять прапори: червоний – купатися і відвідувати пляж заборонено, жовтий – можна лише засмагати, зелений – купатися безпечно.

ДЕСЕНКА ДАЄ ПРИТУЛОК

Але цвітіння дніпровської води не зупинити, і скоро городяни будуть шукати місця для купання на закритих водоймах міста та на річці Десенка, куди з Дніпра течія зовсім мало заносить зеленого фітопланктону. Найпопулярніші місця для купання і відпочинку, які не є офіційними пляжами, розташовані біля Московського мосту.

В «Екстрим-парку», що на початку парку «Дружби народів», завжди на березі багатолюдно і вже стає тісно. Бурхливий розвиток приватного бізнесу (спортивні розваги, прокат плавзасобів і велосипедів, заборонені законом поїздки на квадроциклах заповідними луками острова Муромець, інші розваги), ресторани та кав'ярні, пляжі на Десенці, приваблюють сюди останнім часом величезні натовпи відпочиваючих, яких вже не витримує тендітна, охоронювана державою, екосистема. З протилежного боку Десенки поруч з мостом існують такі самі пляжі і території, які могли б скласти конкуренцію. Але вони майже не освоєні бізнесом і відпочиваючих тут мало.

Затоки річки Десенка – це великі чисті водні простори, до яких добираються в основному жителі Троєщини. За природними умовами вони набагато краще Дніпровських пляжів. Тим, хто на своєму транспорті, можна було б порекомендувати упорядковане місце – пляж «Троєщина» в урочищі Вербняки, до якого можна дістатися вулицями Оноре де Бальзака та Деснянською. Недалеко знаходиться красива затока Доманя, де також можна знайти усамітнення і воду без фітопланктону.

Досить чиста вода, але берег без зручностей, на так званому пляжі "Десенка", що недалеко від "Sky Mall". Відвідують кияни і Русанівську косу, урочище Горбачиха, пляж, прозваний в народі «Березняки», що біля Вербного гаю на Дніпровській набережній, пляж на острові Галерний на Корчуватому.

Поки не зацвіла дніпровська вода, багато хто купається на дикому пляжі «Осокорки» біля Південного мосту, в затоках Оболонь, Собаче гирло і Верблюд, в урочищі Наталка.

ОЗЕРО БІЛЯ БУДИНКУ – ЗРУЧНО, АЛЕ НЕБЕЗПЕЧНО

Але багато киян воліють відвідувати озера, розташовані біля будинку. На території Києва їх налічується 365, найпопулярніші з них відвідує в жаркий сезон до 4 мільйонів осіб.

У киян в особливій пошані озера Райдуга, Редькіне («Міністерка»), Лісне (на ДВРЗ), Вербне, ставки у Пуща-Водиці, Сонячне, розташовані неподалік житлових масивів. «Найздоровіші» і найбільш чисті озера в місті – Тягле і Небреж на центральних Осокорках, де поки береги не впорядковані, але все одно вистачає відпочиваючих. У майбутньому тут влада столиці обіцяє розбити сучасну зону відпочинку, яка разом з парком займе близько 350 гектарів. У цю зону можна буде включити і озеро Вирлиця, хоча там є свої проблеми.

Найбільше в Києві озеро Алмазне займає 176 гектарів. Правда, потрібні дуже значні кошти на облаштування по берегах сучасних пляжів та парку, але якість води і параметри «здоров'я» Алмазного відмінні!

Красиві озера створюють особливий мікроклімат в мегаполісі, беруть на себе «грязьовий» удар, збираючи після дощів воду з наших вулиць. Такі водотоки, як річки Дарниця, Либідь, Сирець з системою кар'єрних озер Опечень на Оболоні, перешкоджають попаданню бруду з величезних столичних територій в Дніпро. Тому фахівці не рекомендують купатися в закритих водоймах протягом 2-3 діб після злив. На водоймах, куди стікає дощова вода з вулиць, стоять попереджувальні знаки «Купатися заборонено», хоча об'єм води в озерах Опечень, наприклад, такий, що вони справляються зі всм отриманим брудом і залишаються в «живому» стані, не втрачають здатності до самоочищення. Покажчики «Купатися заборонено» з'являються біля водойм з нерозчищеним дном і озер з брудною водою. Таких у столиці близько 100. Варто пам'ятати, що не можна заходити у воду в незнайомих місцях, на ділянках з багнистим дном, купатися у нетверезому стані, залишати дітей без нагляду біля води.

- Велике навантаження від відпочиваючих, які прийшли на пляжі і смітять, призводить до заростання берегів міських озер водоростями, очеретом, – пояснює еколог Микола Щепець. – Це ознаки старіння водойми, і процес важко зупинити. Так що якщо хочете, щоб ваше озеро жило довго, бережіть його! Раніше працівники КП «Плесо», яке я очолював, вручну прибирали водорості з пляжів у Передмостовій слобідці, на Золотому пляжі і Чорториї. Великого ефекту це не давало, бо від кожного шматочка водорості, що залишився у воді, розвивається нова рослина.

Київські озера – це системи, які постійно змінюються, у тому числі і під впливом людини. Їх необхідно берегти. Наприклад, озеро Тельбін наприкінці позаминулого століття у своїй північній частині закінчувалося далеко на Русанівці. Зараз від Тельбіна залишилося лише 40 відсотків його колишньої акваторії. І те, що ми називаємо річкою Дарниця, і є залишком колишнього Тельбіна. Озеро Вирлиця займало колись усього 10 гектарів площі, а нині розлилося вже на 90 гектарів і стало другим за величиною у місті. Збільшуються озера Тягле, Небреж, Мартишів, Алмазне. У той же час потроху зникають озера в дачних селищах на Осокорках. Раніше це сталося на Русанівських садах. Вже у ХХ столітті на правому березі Дніпра утворилося озеро Видубицьке і повністю зникло велике озеро Коров'яче, по якому нині прокладено Наддніпрянське шосе. Немає і озера Дарниця, тепер там розташовані ТЕЦ-4 і залізничний центр «Ліски».

Щоб зберегти озеро Редькіне, яке біля вулиці Богатирській в Оболонському районі, від знищення і забудови, Київрада нещодавно прийняла рішення створити навколо нього парк площею понад 30 гектарів. Депутати запропонували розчистити озеро, прибрати сміття по берегах, створити цивілізовану пляжну інфраструктуру та комфортний парк для відпочинку біля води за прикладом нещодавно відкритого парку «Наталка». Реакцією на активну забудову вільних земельних ділянок, які залишилися на Оболоні, стало і рішення Київради створити парк культури і відпочинку площею 41 га навколо озер Кирилівське та Йорданське. Тепер міські служби повинні відвести в установленому законом порядку землю під парки та передати їх на баланс «Київзеленбуду».

Кирилівське та сусіднє з ним Йорданське озеро, що недалеко від станції метро «Оболонь» – дуже відвідувані водойми: тут ловлять рибу на вудку, відпочивають на берегах. Ще у 2012 році Оболонська райдержадміністрація замовила проект облаштування парку, але через брак коштів, своїми силами проект здійснити не змогла. Тоді проектанти пропонували як головну визначну пам'ятку створити на воді оглядовий майданчик у вигляді давньослов'янського човна, а береги засадити хвойними деревами, очистити воду за допомогою спеціальних водоростей, вхід прикрасити абеткою-кирилицею.

Катерина Новосвітня. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-