Віктор Янікін, директор інституту «Київметропроект»
Столиця готується до відновлення великого будівництва метро
13.06.2017 15:48

- Річ у тому, що станція метрополітену «Святошин» перевантажена, щодня нею користуються більше 90 тисяч пасажирів. Сюди прибувають люди з усіх приміських електричок і маршруток. І є життєва необхідність цей потік розвести по різних станціях, - пояснює ситуацію директор інституту «Київметропроект» Віктор Янікін.- Для початку влада столиці вирішила цю станцію і прилеглі до неї території відремонтувати. Роботи завершать до кінця року. А тим часом КП «Київський метрополітен» проведе тендер на проектування ділянки до Новобіличів. Там також є можливість прийняти людей на залізничній станції з приміських напрямків, і перенаправити їх в метро. Неподалік розгорнуто масштабне будівництво житлового мікрорайону, побудований гігантський торгово-розважальний комплекс «Лавина», тому пасажиропотік буде значним.

- Багато років місто обіцяє, але ніяк не візьметься за будівництво другого виходу зі станції метро «Вокзальна». Тепер в мерії часто почали про це говорити...

- Річ у тому, що другий вихід з «Вокзальної» - це складна робота. До неї не можна було приступити раніше, тому що тут має бути пересадочний вузол з Подільсько-Воскресенської лінії метрополітену, з будівництвом якої існувала повна невизначеність, а також є необхідність пов'язувати інтереси міста з інтересами власників землі в цьому районі.

Крім того, площа перед вокзалом - це напружений транспортний вузол. Пам'ятаєте, що творилося там, коли проводили її реконструкцію? У цьому місці ще й величезна кількість підземних інженерних мереж, які доведеться перекладати. Це дорогі роботи, тому за другий вихід і не бралися, поки не було хоч якоїсь визначеності з метро на Троєщину. Завдання стоїть таке: потрібно спроектувати і побудувати вихід з метро і пересадочний вузол так, щоб по мінімуму вторгатися в підземне комунальне господарство і розташувати вихід так, щоб його пасажири не ігнорували, щоб було зручно людям, які прибувають в район вокзалу. Є напрацювання, і не малі, як це зробити. Довгі роки цей проект не зрушувався з мертвої точки. Тепер влада столиці вирішила його запускати.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-