У Києві відкрили пам'ятник Анні Ярославні

У Києві відкрили пам'ятник Анні Ярославні

Фото
Укрінформ
У Києві на Львівській площі відкрили пам'ятник, присвячений  Анні Ярославні, дочці Ярослава Мудрого і дружині французького короля Генріха І.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я радий, що сьогодні в присутності посла Ізабель Дюмон  (посол Франції в Україні Ізабель Дюмон - ред.) ми спільно будемо відкривати цей пам'ятник Анні Ярославні. Оскільки місце, де він встановлюється, це колишні території Ярославого двору, то природно, що саме тут ця скульптура буде встановлена. Це велика культурна подія для Києва і України", - сказав міністр культури Євген Нищук.

Ізабель Дюмон наголосила на тому, що скульптура є нагадуванням того, що Анна Ярославна - це був перший зв'язок, який встановився між Україною і Францією.

"Ця статуя нагадуватиме всім, що княжна Анна Київська, яка стала великою королевою Франції, є найпершим зі зв'язків, що єднають Україну та Францією. Зв'язків, що вибудовувались впродовж століть і значно посилилися після набуття Україною незалежності. Зв'язків, що живляться активним співробітництвом України і Франції у всіх галузях. Зв'язків, які Франція зміцнюватиме і розвиватиме в майбутньому заради  єдиної, вільної та сильної України", - підкреслила Дюмон.

Автор скульптури Констянтин Скритуцький зазначив, що це перша його визначна скульптура.

"Це перша моя скульптура, настільки значуща. На її створення мене надихнуло те, що Анна Ярославна - дуже цікава і визначна особа, яка народилася в Україні, і те, що завдяки їй потім творилася історія в Європі. В Києві так чи інакше мала з'явитися подібна скульптура, і врешті-решт це сталося - біля вулиці її батька", - додав Скритуцький.

Він поінформував, що від виникнення ідеї створення пам'ятника Анні Ярославні до безпосереднього встановлення пройшло два роки. Матеріал, з якого він був зроблений - бронза. Сама скульптура розміщена на бетонному постаменті, висота - більше метра.

Як відомо, Анна Ярославна, або Анна Київська - одна з трьох дочок київського князя Ярослава Мудрого, дружина французького короля Генріха І та королева Франції.

Фото: Євген Любимов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-