Саакашвілі закидає Мінфіну «шахрайство» з Одеською митницею

Саакашвілі закидає Мінфіну «шахрайство» з Одеською митницею

Укрінформ
Голова Одеської облдержадміністрації піддав критиці Мінфін України за штучне підвищення Одеській митниці у півтора разу плану по доходам.

Голова Одеської облдержадміністрації піддав критиці Мінфін України за штучне підвищення Одеській митниці у півтора разу щомісячного індикативного показника доходів, починаючи з липня цього року. Оскільки в такий спосіб відомство фактично унеможливлює переказ понадпланових коштів на будівництво автодороги "Одеса-Рені".

Про це Саакашвілі заявив на брифінгу за підсумками першого засідання Ради економічного розвитку: "Перші кроки реформування регіону, представлення реформ у сфері юстиції, митниці та правоохоронних органів", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Не знаю, хто дає вказівки, однак маємо такий факт: Міністерство фінансів фактично у півтора разу підвищило щомісячний план доходів Одеській митниці. Хто саме це робить - не знаю, але бачу те, що бачу. Хоч не так давно було оголошено на всю країну: буде більше надходжень, буде фінансування (за рахунок понадпланових коштів ремонту - Ред.) дороги "Одеса-Рені". От люди питають: де дорога? Я відповідаю те, що обіцяв: як тільки впорядкуємо роботу митниці, збільшимо удвоє проти плану надходження - буде дорога. І ось чую: план митниці піднято загадковим способом на 20 з лишком відсотків, а ще майже 30 відсотків митниці кудись попливло - реально план з початку липня збільшили в півтора разу. Тобто маємо елементарне шулерство, у наперстки з нами грають. Бо курс валюти не мінявся, і вітчизняна економіка не почала зростати", - зазначив Саакашвілі.

Голова ОДА пояснив, що мав на увазі, коли говорив про "відплив" майже 30 відсотків Одеської митниці: "Раніше надходження до митниці забезпечували два підрозділи - основна й так звана "енергетична митниця". Надходження до казни через енергетичну митницю становили майже 30 відсотків загальних надходжень. Несподівано цей підрозділ, а саме енергетичну митницю, виводять зі складу Одеської митниці. Тобто ці кошти виводять".

Крім того, акцентував Саакашвілі, "сьогодні ми почули від експедиторів на засіданні Ради економічного розвитку, що підприємцям радять: не розмитнюйтеся в Одесі, робіть це на сусідніх митницях, бо в Одесі штучно завищені тарифи. Іншими словами, хтось у Києві вирішив поглумитися. Зауважу: не наді мною, не над обіцянками Прем'єр-міністра чи Президента України, які вони спільно дали. А над мешканцями Одещини, в тому числі Бессарабії, через яку проходить автотраса "Одеса-Рені". І виглядає це так: ми вам обіцяли однією рукою дати, а другою забираємо. А потім розведуть руками: не виконала ж митниця план надходжень! А як план можна виконати, якщо на митниці нічого не міняти?"

Як наголосив Саакашвілі: "Ми цю дорогу побудуємо, якщо нам не будуть заважати. якщо не будуть ставити палиці в колеса і займатися відвертим шахрайством. Завтра маю намір про це відкрито сказати на зустрічі з Президентом України, коли будемо обговорювати актуальні питання. Тому що це махінація, яка спрямована проти мешканців Одещини. Якщо не буде відновлена дорога "Одеса-Рені" через Бессарабію, тоді буде добра дорога для танків. Робиться все не для того, щоб люди по ній їздили, а танки пройшли".

"І це просто підриває національну безпеку", - підсумував голова Одеської ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-