У Міносвіти обіцяють щось придумати для абітурієнтів із Криму

У Міносвіти обіцяють щось придумати для абітурієнтів із Криму

Укрінформ
Абітурієнти з Криму зможуть вступати до українських університетів, але після внесення змін до законодавства. 

Абітурієнти з Криму зможуть вступати до українських університетів, але після внесення змін до законодавства.

Про це заявив на прес-конференції міністр освіти та науки Сергій Квіт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Політика держави є такою, що ми не визнаємо Крим за Росією. Ми не визнаємо ніяких документів з російськими печатками. Якимось чином спростити чи змінити умови (вступу абітурієнтів з Криму до українських внз - ред.) ми можемо тільки через зміну законодавства", - сказав Квіт.

Одним з шляхів вирішення проблеми міністр назвав квоти для кримчан і навів приклад Придністров'я, українське населення якого має статус "українці за кордоном" та квоти на вступ до вишів України. Але, за його словами, населення Криму Україна не вважає зарубіжними українцями, тому міністерство буде опрацьовувати питання статусу кримських абітурієнтів.

"Ми повинні попрацювати над тим, який статус будуть мати кримські випускники. Очевидно, що цей законопроект повинен адресуватися цілком Криму. Ми будемо працювати кілька наступних місяців, щоб вчасно прийняти всі норми нового закону, які будуть стосуватися саме випускників кримських шкіл", - наголосив Квіт.

Зараз міністерство, за його словами, знаходиться в пошуку шляхів, щоб спростити кримським випускникам дорогу до українських вишів.

Стосовно кількості абітурієнтів з Криму, які подали заяви до українських вишів цього року, міністр наголосив, що остаточна статистика буде відома тільки після закінчення вступної кампанії.

"Поки що ми не можемо сказати, скільки абітурієнтів склали ЗНО і потраплять в українські виші. Ті, що хотіли, записувалися (на складання ЗНО - ред.), в першу чергу, в Херсонській області, і там не було спеціальної відмітки, що вони з Криму".

Водночас на прес-конференції в Укрінформі експерт ГО "Центр громадської просвіти "Альменда" Валентина Потапова повідомила, що термін проходження зовнішнього незалежного оцінювання для випускників  з анексованого Криму подовжили до 27 липня.

 «ЗНО для кримчан подовжено до 27 липня, тобто воно ще йде. Якщо до 27 липня хтось встигне отримати атестат, то в нього є можливість скласти ЗНО», - сказала Потапова.

Як повідомив заступник міністра освіти і науки України Олег Дерев'янко, для кримських випускників також подовжено  термін отримання українських атестатів про середню освіту - до 1 вересня.

Водночас він зазначив, що ті випускники шкіл, які отримають атестати, однак не встигнуть скласти ЗНО, цього року вже не зможуть вступити до вищих навчальних закладів.

«Без ЗНО вступити до вишу неможливо. Я розумію всю цю проблему... Можливо, це та ситуація, яку потрібно було з'ясувати раніше, щоб подивитися як це все можна вирішити, і тут треба визнати, що ми всі разом, у тому числі Міністерство освіти не допрацювали», - зазначив Дерев'янко.

На запитання, чи можливим є подовження терміну подачі документів для абітурієнтів з Донбасу та Криму у зв'язку із подовженням ЗНО, Дерев'янко відповів, що це питання  обговорюватиметься на засіданні в Міносвіти сьогодні.

 «Я не можу дати відповідь зараз, але я думаю, якщо ЗНО подовжено, то логічно було б подовжити термін подачі документів. Одразу після прес-конференції ми зберемося і подивимося чи можна буде це зробити», - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-