Банк Лагуна вивів 4 мільярди в Латвію і Нідерланди - ЗМІ

Банк Лагуна вивів 4 мільярди в Латвію і Нідерланди - ЗМІ

Укрінформ
"Дельта Банк", власником якого є Микола Лагун, в 2014 році вивів близько 4 млрд гривень рефінансування на рахунки 12 українських компаній у банках Латвії і Нідерландів.

Про це стало відомо з судового розгляду за позовом Генеральної прокуратури, повідомляє "Перша інстанція".

"Своїм рішенням 1 липня суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ "Дельта Банк" з 2012 року по березень 2015 року", - зазначається у публікації.

Приводом для аудиту стало кримінальне провадження, почате у квітні 2014 року про розкрадання коштів рефінансування посадовцями "Дельта Банку".

Як сказано у матеріалах справи, "Дельта Банк" впродовж 2014 отримав від НБУ рефінансування в обсязі близько 10 млрд гривень.

"Після цього банк придбав за 4,1 млрд гривень 535,3 млн доларів і перерахував їх за кордон в інтересах 12 пов'язаних між собою українських підприємств. При цьому, як встановили слідчі, окремі топ-менеджери цих компаній одночасно є співробітниками ПАТ "Дельта Банк", - пише видання.

Зокрема, гроші були переховані на рахунки в Латвійському JSC Baltic International Bank таких фірм: "Трансінвест України" ($41,4 млн); "Ріал Істейт Компані" ($17,4 млн); "Еплада" ($51 млн); "Ті Ел Сі Системс" ($67,4 млн); "Саб-Р" ($45,6 млн); "Український Бізнес-франчайзінг" ($33,1 млн); "Боні і Клайд" ($116 млн); "Мерчант Хауз" ($19,5 млн); "Зерноінтерторг" ($34,5 млн); "Агроновоком" ($8,4 млн).

"При аналогічних обставинах $3,9 млн були перераховані на рахунок в Amsterdam Trade Bank NV, відкритому компанією "Віса-Нова" (Київ). Ще $75,2 млн пішли на рахунок в латвійський AS Trasta Komercbanka відкритий "Домо-тех-опт" (Київ)", - йдеться у статті.

Угоди, укладені цими компаніями, містять ознаки фіктивності і спрямовані на викрадення коштів, отриманих у порядку рефінансування від НБУ, дійшли висновку правоохоронні органи.

Окрім цього, ряд боржників банку ("Іллічівський зерновий порт", "Яблучний дар", "Танк Транс", "СтройБуд Іллічівськ") припинили свої зобов'язання перед банком, посилаючись на сумнівне зарахування зустрічних вимог з іншими особами.

В результаті вказаних втрат, "Дельта Банк" був визнаний неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у березні 2015 року ввів тимчасову адміністрацію у фінустанову.

Ревізія потрібна, щоб встановити розмір ймовірних збитків, а також для перевірки достатніх підстав і правильності проведення вищезгаданих операцій "Дельта Банку" упродовж 2012-2014 років.

Суд задовольнив клопотання і дозволив Держфінінспекції провести ревізію впродовж двох тижнів, починаючи з 11 липня 2015 року.

Нагадаємо, "Дельта Банк" входив у ТОП-5 найбільших українських банків, мав статус системного банку. Співвласник банку Микола Лагун був у сотні найбагатших українців за версією Forbes. У банку йому належали 69,89 %. Інша частка - у агроекспортера Cargill.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-