Україна позиватиметься до суду в Амстердамі через скіфське золото

Україна позиватиметься до суду в Амстердамі через скіфське золото

Укрінформ
Міністерство юстиції України завершує роботу з підготовки подання по суті до Окружного суду Амстердама у справі про скіфське золото.

Про це повідомила директор департаменту представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Міністерства юстиції України Ольга Костишина в ефірі телепроекту "Крим.Реалії".

"На сьогодні ми повинні до 1 липня направити подання по суті справи. І воно, практично, вже підготовлене. Це досить об'ємний документ... Ми його подаємо до 1 липня, і потім нідерландські музеї, а також кримські музеї матимуть приблизно шість тижнів для того, щоб відповісти", - зазначила вона.

У свою чергу, директор Музею історичних коштовностей України Людмила Строкова заявила, що долю української колекції скіфського золота в Нідерландах необхідно вирішувати в Україні.

Строкова аргументує таку позицію тим, що експонати, що раніше були в кримських музеях, належали музейному фонду України.

"Вони повинні повернутися і мали давно повернутися саме в Україну, і вже в Києві, на території України, повинні були вирішувати, куди їх повертати – чи на тимчасове зберігання в Україні, до Києва, наприклад, чи передати їх кримським музеям. Але ніяк не в голландський музей", - підкреслила директор українського музею.

Як повідомлялося, Окружний суд Амстердама почав розгляд справи про скіфське золото. На цьому етапі мова про слухання не йде.

У травні Верховна Рада підтримала звернення до парламенту Нідерландів з проханням надати сприяння в поверненні в Україну "скіфського золота".

У лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музей Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені і мечі стародавніх греків і скіфів.

Нідерландська сторона відмовилася повертати експонати в кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України. Пізніше музей заявив, що до рішення суду не передаватиме скіфське золото ні Києву, ні Криму. У той же час, у вересні 2014 року Нідерланди повернули частину колекції, 19 експонатів, у Музей історичних коштовностей України, розташований у Києві.

Міністерство культури Росії наполягає на передачі колекції скіфського золота у власність Росії, а не України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-