Вираз

Вираз "Я Charlie" придумав українець - Le Monde

Укрінформ
Вираз "Je suis Charlie" («Я - Шарлі»), який став логотипом акції на підтримку загиблих під час терористичного акту на редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo, придумав француз українського походження Жоакім Ронцин (Joachim Roncin).

Автора «крилатого виразу» розшукали журналісти французького видання Le Monde.

«У середу 7 січня Жоакім Ронцин розмістив на своїй сторінці у Твіттері графічне повідомлення "Je suis Charlie". Просте і потужне. Відтоді його Je suis Charlie обійшло увесь світ", - пише ЗМІ.

Видання зазначає, що зараз автор цього логотипу є найбільш розшукуваною людиною в країні, принаймні засобами масової інформації не лише Франції, а й Німеччини, Великої Британії, США та інших країн. Його гасло "Je suis Charlie" на знак підтримки розстріляних карикатуристів лише 7 січня роздрукували 3,4 млн разів. За кілька днів хештег 39-річного Жоакіма став найпопулярнішим в історії Твіттера.

Розповідаючи виданню історію створення логотипу акції підтримки, Жоакім зазначив, що він є французом українського походження і працює художнім редактором тижневика, що пише про стиль та моду, виходить накладом 450 тис. примірників і не має нічого спільного з Charlie Hebdo. «Я відчув гостру потребу висловити обурення кривавим вбивством і о 12:57 (за Парижем) через півгодини після перших повідомлень про теракт написав вираз у Твіттері», - зазначив він. За  словами Жоакіма, він знаходився в редакції і готував конференцію, коли одному з його співробітників син повідомив про стрілянину в Парижі, після чого усі кинулися до комп’ютерів за подробицями. "Це гасло прийшло до мене природним шляхом" - сказав Жоакім. Він додав що за перші 5 годин "ультракоротке повідомлення" з 15-ти символів (оригінал - #JeSuisCharlie.) знайшло підтримку 500 користувачів, а далі почалася ланцюгова реакція. Автор вразу запевнив, що придумуючи його, ні на що не розраховував, таку популярність йому допомогли створити соціальні мережі.

Читайте також: Французька влада каже про 17 жертв терористів за три дні

"Можливо десь у підсвідомості в мене "спала" фраза Джона Кеннеді, вимовлена ним у 1963 році на балконі столичної ратуші Шенеберг – "Ich bin ein Berliner" ("Я – Берлінець")", - зазначив українець за походженням. За його словами, як його вчили - ідеальний салоган має містити лише 8 знаків максимум. "Сьогодні я можу сказали, що "Je suis Charlie" перевершив стереотипи моїх вчителів", - сказав Жоакім. Він також розповів, що отримав дві комерційні пропозиції щодо придуманого ним виразу, але однозначно відповів відмовою. "У мене є совість", - сказав Жоакім.

Автор "Je suis Charlie" також повідомив, що він не боїться за свою безпеку, але при цьому відмовився повідомити деталі своєї біографії, сказавши лише, що є французом українського походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-