У Херсоні готові продавати в Крим воду за світовою ціною

У Херсоні готові продавати в Крим воду за світовою ціною

Укрінформ
Херсонщина, після того, як було створено вільну економічну зону Криму, може відкрити окупованому Росією півострову Північно-Кримський канал для постачання його водою.

Про це заявив на засіданні Ради оборони Херсонщини голова облдержадміністрації Андрій Путілов, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Крим має статус вільної економічної зони. І сьогодні, якщо Росія захоче, якщо їй необхідна вода (у Криму - Ред.), то вона може купляти у нас воду. Ми відкриємо канал для Криму", - сказав Путілов.

За його словами, вода для Криму продаватиметься за світовими цінами, мінімальна з яких - 1 євро за 1 кубометр води. А з огляду на те, що Крим, коли туди постачалась Північно-Кримським каналом дніпровська вода, отримував її щороку 1 мільярд кубометрів, то це щонайменше мільярд євро, наголосив губернатор.

Читайте також: Місце проведення Курултаю кримськотатарського народу поки не визначили - Джемілєв

Як повідомляв Укрінформ, Північно-Кримський канал є найбільшою в Європі гідротехнічною спорудою. Головне його призначення – транспортування води для зрошування та водозабезпечення Херсонщини і Криму. Зокрема, водопотреба Криму на 85% забезпечується з Північно-Кримського каналу. У 2014 році дніпровська вода на півострів не надходила. За нової "влади" Криму некваліфіковані працівники зруйнували розташовані на півострові споруди Північно-Кримського каналу. І до того ж, Крим не розрахувався за вже подану на його потреби воду.

Довідка. 27 вересня 2014 року набув чинності Закон України від 12 серпня 2014 року №1636-VII "Про створення вільної економічної зони Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України". Ним, зокрема, встановлено правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-