Відновлення звільнених районів Донбасу потребує мінімум $2 млрд - Шлапак

Укрінформ
Українська сторона планує залучити щонайменше $2 мрлд на відновлення зруйнованої інфраструктури на сході України тільки у звільнених від сепаратистів районах. З цією метою в грудні буде скликана міжнародна донорська конференція, спрямована на пошук необхідних коштів.

Це зазначив у понеділок в Вашингтоні під час зустрічі з журналістами міністр фінансів України Олександр Шлапак, передає власний кореспондент Укрінформу.

"На жаль, сьогодні маємо два "Донбаси". Якщо говорити про території, які контролює Україна, то за попередніми оцінками, для її відновлення потрібно близько $2 млрд. Перед проведенням донорської конференції, яку ми плануємо на грудень або в Києві, або в Брюсселі, українська сторона матиме вже проектну готовність", - зазначив міністр.

Читайте також: У Донецькій області створено Агентство відновлення і розвитку Донбасу

Він зауважив, що йдеться, передусім, про відновлення інфраструктури водо-, енергопостачання, газопроводів, "покаліченого" житлового фонду. "У цьому сенсі ми швидко підготуємо всі проекти та зможемо запропонувати донорам допомогти нам відновити Донбас", - зазначив глава мінфіну.

Водночас, зауважив він, гірше з тією частиною Донбасу, яка перебуває в непідконтрольній Україні зоні. "Туди немає можливості добратися та зробити навіть попередні оцінки. На мій погляд, стан справ у тій зоні є набагато гіршим", - підкреслив міністр.

При цьому Олександр Шлапак наголосив також на важливості відновлення промисловості в східних регіонах. "Ми могли би почати відновлювати Єнакієвський завод, Алчевський завод, і навіть власники ладні долучитися до цього, але зараз просто немає доступу до цих підприємств, і коли така можливість з'явиться - відповіді поки немає", - зазначив урядовець.

Відповідаючи на запитання Укрінформу, у якому вигляді українська сторона очікує отримати фінансування на відновлення Донбасу, міністр фінансів зазначив, що це можуть бути, в тому числі, кредити або гранти. "Якщо це будуть кредити в тому форматі, який ми отримуємо від міжнародних фінансових інститутів, вартість яких становить не більше 2% річних, на період до 10 років, то це ми можемо собі дозволити", - зазначив глава мінфіну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-