Лукашенко: Мінські домовленості - перший крок до миру на Донбасі

Лукашенко: Мінські домовленості - перший крок до миру на Донбасі

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив із заявою у зв'язку з початком мирного процесу з врегулювання конфлікту на сході України.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі президента Білорусі.

«У Білорусі із схваленням сприйнято підписання 5 вересня контактною групою «Україна-Росія-ОБСЄ» протоколу про припинення вогню між протиборчими силами на сході України. Ця довгоочікувана новина вселяє нехай і боязку, але надію на встановлення повного й безповоротного миру в цьому регіоні ... Але ми повинні чітко розуміти, що це тільки перший крок на довгому і важкому шляху. Належить подолати ще масу несподіванок і перешкод, щоб процес Мінського миру став незворотнім і безповоротним», - йдеться в заяві президента Білорусі.

Читайте також: Порошенко: Перемир'я - наша спільна з Путіним відповідальність

Лукашенко нагадав, що конфлікт у близькій для Білорусі Україні був останнім часом найбільш хвилюючим і обговорюваним у міжнародному порядку денному, бо під загрозу були поставлені питання забезпечення не тільки регіональної, а й міжнародної безпеки. «Без перебільшення можна сказати, що війна реально замаячила на порозі нашого спільного європейського дому», - переконаний президент Білорусі.

У зв'язку з цим він віддав належне мирним ініціативам і пропозиціям в першу чергу президентів України і Росії Петра Порошенка та Володимира Путіна. На думку Лукашенка, саме завдяки їх принциповим домовленостям на найвищому рівні, досягнутим наприкінці серпня в Мінську, було покладено початок мирному процесу. «Формат спілкування «Митний союз-Україна-Європейський Союз» дозволив залучити до переговорного процесу сторони, реально зацікавлені в світі на українській землі і в Європі. Дуже важливими і своєчасними були і конкретні пропозиції президента Казахстану з врегулювання конфлікту. Поза всяким сумнівом, без наполегливих зусиль лідерів провідних держав Європейського союзу було б неможливим досягнення перемир'я у східних районах України», - вважає білоруський лідер.

Лукашенко також підкреслив, що надзвичайно важливу роль відіграла Тристороння контактна група «Україна-Росія-ОБСЄ» у складі екс-президента України Леоніда Кучми, посла Росії в Україні Михайла Зурабова, а також представників терористів і ОБСЄ. За словами президента Білорусі, група провела титанічну роботу і досягла згоди щодо питань, вирішення яких здавалося абсолютно неможливим деякий час тому. «Робота контактної групи заслуговує на справжню подяку та заохочення», - підкреслив він.

Читайте також: Кремль: Сподіваємося на ретельне виконання мінських домовленостей

Водночас він висловив переконання, що роботу Тристоронньої контактної групи слід продовжити, можливо, надати їй більше повноважень і підняти її рівень для успішної реалізації всіх досягнутих домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-