Львівські депутати не можуть зобов'язати торговців

Львівські депутати не можуть зобов'язати торговців "таврувати" російське - юрист

Укрінформ
Львівська міська рада не в праві зобов'язати роздрібних і оптових торговців регіону наносити на товари російського виробництва спеціальне маркування. 

Про це у коментарі Укрінформу повідомила старший юрист юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Ірина Кальницька.

"Повноваження міських рад визначені Законом "Про місцеве самоврядування в Україні", зокрема розділом другим такого закону. Серед них відсутні повноваження приймати рішення щодо зобов'язання підприємств наносити спеціальне маркування на певний вид товарів. Оскільки таке рішення місцевою ради було прийнято не в межах законодавчо встановлених повноважень ради, то підприємства торгівлі, по-перше, не зобов'язані його виконувати, а по-друге, не можуть бути притягнуті до відповідальності за його невиконання", - сказала вона.

За словами Кальницької, міська рада має право лише здійснювати контроль за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, до якого належить, зокрема, обов'язок підприємців правильно маркувати товар та доводити до споживача достовірну інформацію про склад товару.

Читайте також: У Львові продавців зобов`язали «таврувати» російські товари

Відповідно до законів "Про захист прав споживачів", "Про безпечність та якість харчової продукції" та Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, імпортер харчових продуктів має право вказувати на упаковці свою назву, адресу та телефон замість аналогічних даних виробника такої продукції. Обов'язок вказувати інформацію щодо місця походження товару у продавця виникає виключно щодо харчових продуктів, які лише упаковані або розфасовані в Україні, якщо відсутність такої інформації може ввести в оману споживача (п.п. 12 п.6 Технічного регламенту). Інформація щодо походження харчового продукту зазначається у його маркуванні позначенням назви місця його походження.

"Таким чином, продавець продуктів харчування має в першу чергу дотримуватися вимог щодо маркування харчової продукції, які встановлені законодавством про безпечність та якість харчової продукції та законодавством про захист прав споживачів. Покладання контролюючими органами або у даному випадку місцевою радою на підприємців будь-яких додаткових обов'язків є протиправним", - наголосила вона.

Читайте також: Росія порахувала втрати від санкцій

При цьому Кальницька зазначила, що зобов'язати підприємства наносити спеціальне маркування на товари російського виробництва можуть депутати Верховної Ради України - шляхом прийняття відповідного закону або внесення змін до існуючих. У такому випадку підприємства, які не виконають цю вимогу, будуть нести серйозну відповідальність, а неправильно маркована продукція взагалі може бути вилучена з обігу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-