Спроби вдертися в Україну стануть для Росії кінцем - Більдт

Спроби вдертися в Україну стануть для Росії кінцем - Більдт

Укрінформ
Позиція Заходу щодо окупації Росією Криму та її подальших спроб чинити агресію проти України має бути єдиною, потужною та твердою.

Таку думку висловив, виступаючи у вівторок в Атлантичній раді у Вашингтоні глава МЗС Швеції Карл Більдт, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Украй важливо, щоби ми твердо протистояли російській окупації Криму. Якщо ми проявимо нерішучість, подібне може повторитися в майбутньому", - наголосив дипломат.

Він підкреслив, що анексія Криму підриває фундаментальні принципи європейської безпеки та світового порядку в цілому.

Читайте також: Влада Росії перетворюється на реальну загрозу для цивілізованого світу

Водночас він звернув увагу на інші сигнали, які свідчать про апетити Москви щодо східної України. На його переконання, спроби російського керівництва вторгнутися в Україну "стануть для РФ кінцем" у тому вигляді, в якому вона зараз існує.

"Росія стає непередбачуваною, і це надзвичайно тривожно не тільки в контексті безпеки, а й з погляду бізнесу, що матиме довготривалий ефект", - наголосив політик.

Тому, зазначив він, реакція міжнародного суспільства має бути жорсткою, щоби виключити можливість подібних проявів у майбутньому. Крім того, позиція Заходу має бути єдиною.

"Єдність Заходу - це фундамент для того, щоб робити внесок у стабільність України. Це найважливіша річ", - зауважив він.

Читайте також: Вибір українців ускладнив Путіну життя

Обговорюючи питання економічних санкцій проти Росії як інструменту впливу на політику Кремля, Більдт висловив думку, що вони стають найбільш ефективними, коли ними загрожують або йдеться про можливість їх скасування. Водночас, швидке застосування широких обмежувальних заходів проти Росії привело б до колапсу її економіки, яка потягнула б за собою економіки інших країн регіону, передусім, України.

Втім, за словами шведського міністра, РФ уже зазнала економічного удару, насамперед через втрату розуміння міжнародною спільнотою політики Путіна та, як наслідок, відтоку інвестиційного капіталу з країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-