УКРАЇНА І ЄС ПІДПИСАЛИ АСОЦІАЦІЮ

УКРАЇНА І ЄС ПІДПИСАЛИ АСОЦІАЦІЮ

Укрінформ
Україна і Євросоюз завершили підписання Угоди про асоціацію, зокрема її економічної частини включно зі створенням поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. 

Україна і Євросоюз завершили підписання Угоди про асоціацію, зокрема її економічної частини включно зі створенням поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Церемонія підписання відбулася у рамках засідання Європейської ради, що проходить у п'ятницю у Брюсселі.

З українського боку підпис під документом поставив Президент Петро Порошенко. Від ЄС угоду підписали президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, глави держав та урядів 28 країн-членів.

Нагадаємо, політичну частину Угоди сторони підписали 21 березня 2014 року.

Угода про асоціацію покликана забезпечити якісно новий, поглиблений формат відносин між Україною та ЄС. Документ не лише закладе якісно нову правову основу для подальших відносин між Україною та Євросоюзом, а й слугуватиме стратегічним орієнтиром для проведення системних соціально-економічних реформ в Україні, широкомасштабної адаптації законодавства України до норм і правил ЄС.

Читайте також: Порошенко: Сьогодні історичний день для України

З укладенням Угоди відносини між Україною та ЄС будуть переведені на новий рівень - від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Україна розглядає Угоду про асоціацію як важливий крок на шляху наближення в перспективі до наступного етапу - підготовки до вступу в ЄС.

Угода про асоціацію налічує понад тисячу сторінок, а за своєю структурою складається з преамбули, семи частин, 43 додатків та трьох протоколів.

У частині «Преамбула, загальні цілі та принципи» окреслюється підгрунтя, яке існує сьогодні для укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема визнання з боку ЄС європейського вибору та європейських прагнень України як європейської країни, що поділяє з ЄС спільну історію та спільні цінності, а також визначені цілі Угоди, серед яких - створення асоціації, поступове зближення між Україною та ЄС на основі спільних цінностей, поглиблення економічних та торговельних відносин, зокрема шляхом створення ЗВТ, посилення співробітництва у сфері юстиції, свободи і безпеки. Закріплюються основні принципи, які лежатимуть в основі асоціації, передусім забезпечення прав людини та основоположних свобод, повага до принципу верховенства права, дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності, непорушності кордонів і незалежності. Підкреслюється, що подальші відносини між Україною та ЄС базуватимуться також на принципах вільної ринкової економіки, верховенства права, ефективному урядуванні тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-