Коаліція літаків: Зеленський та європейські лідери домовилися продовжити роботу на «Рамштайні»

Коаліція літаків: Зеленський та європейські лідери домовилися продовжити роботу на «Рамштайні»

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський та європейські лідери домовилися продовжити після майбутніх консультацій з американською стороною роботу над офіційним рішенням про створення коаліції бойових літаків на наступній зустрічі у форматі “Рамштайн”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

“Під час візиту до Молдови для участі в саміті Європейської політичної спільноти Президент України Володимир Зеленський провів неформальну зустріч із лідерами європейських країн у межах коаліції винищувачів”, - ідеться в повідомленні.

Зокрема, у переговорах взяли участь прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак, Нідерландів Марк Рютте, Польщі Матеуш Моравецький, Данії Метте Фредеріксен, Швеції Ульф Крістерссон, Бельгії Александр де Кроо.

Лідери обговорили практичні питання, пов’язані з початком тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та літаках інших типів. Сторони домовилися почати цей процес найближчим часом.

Учасники зустрічі також торкнулися питань майбутнього постачання літаків і створення необхідної для них інфраструктури.

“Президент України та європейські лідери домовилися продовжити після майбутніх консультацій з американською стороною роботу над офіційним рішенням про створення коаліції бойових літаків (“Небесного щита України”) на наступній зустрічі у форматі “Рамштайн”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Президент анонсував важливі рішення у питанні авіаційної коаліції для України

Зеленський під час зустрічі також порушив питання щодо необхідності формування коаліції “Петріотів” на тлі посилення ракетних обстрілів українських міст із боку Росії.

"Що стосується коаліції літаків, то для нас дуже важливо, щоби головну роль зіграли Сполучені Штати Америки. Якщо ми говоримо про F-16, то все ж це - їх літаки. І незважаючи на те, що наші колеги та союзники готові нам допомагати, але все ж таки – це літаки Сполучних Штатів", - прокоментував Президент питання створення так званої "коаліції винищувачів".

Він висловив впевненість, що найближчим часом під лідерством Сполучених Штатів вдасться створити таку коаліцію.

"Сьогодні я почув потужну підтримку, велика кількість країн, і що важливо – велика кількість літаків-винищувачів. І я впевнений, що у найближчий час під лідерством Сполучених Штатів ми об’єднаємо і зробимо цю коаліцію", - зазначив Зеленський.

Він додав, що під час зустрічей у Кишиневі з партнерами питання винищувачів довго обговорювалося. "З кимось говорили, на когось тиснули", - додав він.

За його словами, Україні потрібні сучасні винищувачі, оскільки вони передусім стануть частиною протиповітряного щиту країни та рятуватимуть життя.

Читайте також: Коаліції Patriot та винищувачів прискорять мир – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня у Кишиневі проходила друга зустріч Європейської політичної спільноти, на якій 47 глав держав та урядів обговорили спільні зусилля заради миру в контексті війни в Україні та пов'язаних із нею криз, захист демократії, зміцнення енергетичної безпеки та стійкості європейських держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-