В Arthub навчали іноземних журналістів відтворювати стародавні вишиванки

В Arthub навчали іноземних журналістів відтворювати стародавні вишиванки

Фото
Укрінформ
Під час презентації Закарпаття на комунікаційному майданчику Укрінформу іноземним журналістам презентували унікальну студію, де навчаються технікам народної вишивки.

Як розповіла керівник студії Тетяна Когутич, студія закарпатської народної вишивки «Косиця» діє при Закарпатському музеї народної архітектури та побуту кілька років. За результати першого курсу студії майстриням вдалося відновити три автентичні сорочки – із традиційними для закарпатського регіону техніками вишивки, кроєм та орнаментами. Наразі при скансені тривають заняття для студійців другого курсу, до осені майстрині-закарпатки обіцяють представити ще з десяток відтворених сорочок.

"У Києві, Львові подібні студії із вивчення технік та швів народної української вишивки діють давно, це дало поштовх розвитку цілої когорти народних майстринь, цікавих проектів та унікальних мистецьких речей. На Закарпатті таку студію започаткували два роки назад, але завдяки  наполегливості та талантові майстринь, уже можемо говорити про результати – зокрема, вперше на Закарпатті минулого року було відтворено старовинні сорочки – бойківські та боржавських долинян, - сказала Тетяна Когутич. – Дякуючи музею Закарпатської народної архітектури та побуту,  майстрині мають змогу користуватися фондами музею, вивчати сорочки, яким по 100-150 років, і, що дуже важливо, їх  реконструювати".

Ужгородська майстриня Вікторія Співак, конструктор одягу, показала на презентації власноруч відшиту нею репліку старовинної бойківської  сорочки із села Майдан, Міжгірщина.

"Для мене як для людини, що професійно шиє одяг, не було складно відшити сорочку, складно було вибрати із усього різноманіття закарпатських сорочок саме ту. Адже кожен регіон Закарпаття має унікальні сорочки в народному строї, коли ми зупинялися на них на заняттях – хотілося відшити кожну. Не розумію, чому українські дизайнери не користуються цими скарбами, адже їх колекції, створені на базі старовинних закарпатських  сорочок, були б поза конкуренцією! Якщо говорити про час, який я витратила, то мова йде про місяць роботи. Це крій, збирання та вишивання брижі – традиційного елементу закарпатських сорочок, обрамлення манжетів та ворітника, власне вишивка за орнаментом та в кольорах, як на оригіналі".

Пані Вікторія планує продовжити відтворювати автентичні сорочки і наразі обирає наступну.

Як сказав директор Закарпатського музею архітектури та побуту Василь Коцан, студія діятиме при музеї надалі, майстриням надаватимуть змогу користуватися музейними фондами для відродження старовинних технік та речей.

"Плануємо невдовзі за наявності грошового забезпечення створити музейну колекцію реконструкції народних строїв Закарпаття, – сказав Коцан. – А студія діятиме й надалі, адже сучасний музей має на меті не тільки зберігання речей, його місія – давати їм подальше життя. Руками наших майстринь ми даємо нове життя старовинним речам".

До речі, музейна колекція одягу і одежних вишивок включає в себе більше 3000 експонатів. Найбільш характерні з них увійшли до збірки з 16 листівок, на яких зображені комплекти одягу всіх адміністративних районів краю і етнографічних груп українців Закарпаття, а також традиційне вбрання угорців і румун краю.

Збірник листівок є спільним проектом ГО "Український центр музейної справи", Міжнародного фонду "Відродження" та МБФ "Україна 3000".  Крім довідкової та естетичної цінності, видання має і практичне значення. На звороті кожної листівки представлена  схема конкретної вишивки, щоб всі бажаючі змогли власноруч відтворити автентичні орнаменти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-