«Найкраще місце в світі, щоб співати». Відбувся другий півфінал Євробачення

«Найкраще місце в світі, щоб співати». Відбувся другий півфінал Євробачення

Аналітика
Укрінформ
Переможці поділилися враженнями і оцінили шанси на успіх у фіналі

Виконавці 10 країн, що перемогли у другому півфіналі "Євробачення-2017", провели в ніч на 12 травня прес-конференцію у прес-центрі Євробачення, що в Міжнародному виставковому центрі.

Заходили вони до зали в тому порядку, в якому їх оголошували ведучі, повідомляючи результати голосування, і через хвилину-дві, відведені на фото, займали місця за столом на сцені прес-центру. В такому ж порядку їм ставили запитання ведучі прес-конференції. Також  мали нагоду їм поставити запитання представники ЗМІ. І їхні відповіді зал - журналісти і фани - зустрічав  оплесками.

Представник від Болгарії  Крістіан Костов сказав, що дуже радий бути тут і подякував усім, хто голосував за Болгарію, за номер 15. Він також розповів, що отримав повідомлення від Діми Білана (переможець "Євробачення-2008" Діма Білан був наставником Крістіана, коли той у 2013 році брав участь у першому сезоні російського шоу "Голос. Діти" - ред.).

"Він виставив в Інстаграм повідомлення, що підтримує мене. І його менеджер написав нам, що він вражений моїм виступом", - сказав співак.

Він додав, що йому найбільше допомогла його команда, болгарська делегація, яку він любить.

Ксенія Жук з білоруського гурту Naviband, який уперше в історії Євробачення виконував конкурсну пісню білоруською мовою, сказала: "Я вважаю, що наша мова - чудова, бо вона допомогла нам пройти у фінал".

А Артем Лук'яненко додав: "Люди зрозуміли нас, зрозуміли наше послання, нашу любов на сцені".

Щодо того, чи готова Білорусь прийняти Євробачення-2018, сказав, що це важке запитання. "Ми робимо все, що ми можемо. Ми просто веселимося на сцені. Це весь наш меседж. Ми намагаємось. Побачимось у Мінську", - трошки збиваючись від хвилювання, сказав Артем.

Виконавець із Хорватії  Жак Худек показав у другому півфіналі неординарний номер - поєднання оперного співу з поп-вокалом у пісні "My Friend", так що баритон і тенор, які звучали один за одним, справляли враження дуету із самим собою.

На прес-конференції Жак подякував своїм фанатам. "Пісня каже: мрійте та втілюйте це в реальність. Ми пішли на великий ризик, я знав, що це буде ризик, але я вірив з першого дня", - сказав співак про свій вокальний експеримент.

Також він додав, що пережив війну в Югославії і що зараз в Україні теж війна, але, незважаючи на це, Україна "did it!" - маючи на увазі Євробачення.

"Я дуже гордий, що співаю її тут, у Києві, в цей час, який не дуже гарний для України. Це найкраще місце в усьому світі для того, щоб співати цю пісню", - підкреслив співак.

Ну хіба можуть українці після таких слів усі гуртом не проголосувати за представника Хорватії?! 

Джосі Папай, який представляє Угорщину, сказав, що це дуже велика перемога для нього, що він сподівається виграти фінал.

"Я дуже гордий, що цього року на Євробаченні я, циган, зміг потрапити у фінал", - підкреслив він. І зала вітала ці слова особливо завзято.

Джосі сказав, що весь його творчий шлях дотепер був певною боротьбою, але найважчим було змагання за те, щоб стати конкурсантом на Євробаченні.

"Сьогодні я співав не тільки для Угорщини, не тільки для циган, але для всіх у світі, хто мав проблеми, кого пригнічували. І я радий бути в Києві", - додав Джосі, знову ж таки під гучні оплески і вітання.

У Ані - представниці від Данії, запитали, чи думає вона, що у 2018 році її країна прийматиме Євробачення, бо торік Данія не потрапила у фінал. І співачка відповіла, що сподівається на це.

"Я дуже рада! Я не можу повірити, що я тут! Я не могла б це зробити без підтримки. Всім дякую", - вигукувала вона.

Співачка, яка приїхала до Данії з Австралії, сказала, що відчуває: її, в якій тече данська і австралійська кров, нарешті сприйняла країна.

"Це тягар з плечей моїх через те, що всі думали, чи зможу я це зробити, чи не зможу. Я довела, що можу.  І я не можу дочекатися, поки світ побачить мою пісню. Я сподіваюсь, що всім вона сподобається. Я  щаслива репрезентувати свою країну. Я дуже горда з цього", - зазначила Аня.

На запитання за текстом її конкурсної пісні "Where I Am" про броню вона сказала, що вважає себе відкритою книжкою: "У мене завжди знята броня, бо так у світі має бути - ми всі маємо бути відкритими та сприймати любов".

Імрі з Ізраїлю нагадали, що він уже був на Євробаченні як бек-вокаліст (у представників Ізраїлю на "Євробаченні" у 2015 та 2016 роках - ред.), і запитали: як тепер, ставши фіналістом, він себе почуває?

"Я почуваю себе живим", - відповів виконавець пісні "I Feel Alive".

"Я дуже вдячний. Я пишаюся тим, що сиджу тут як фіналіст. Ми зробимо найкращий виступ, який ми можемо. Я вас люблю і дуже дякую", - додав він.

А ще Імрі сказав, що прийшов сюди за музикою: "Я прийшов співати. Я не дивлюсь на інші речі. Я презентую свою країну як красиву країну, як красиву країну для життя. Я прийшов робити величезне європейське свято. І я хочу, щоб на три хвилини всі забули проблеми і просто відчували себе живими".

Дуету з Румунії - це Ілінка і Алекс Флоря - нагадали слова з їхньої пісні "Yodel It!": "Я мрійник. Якщо ви не вірите, я вас навчу. Якщо ви ніколи не спробуєте, ви ніколи не будете живими" - і запитали: Ви спробували, а тепер ви живі? Що ви вибрали би як меседж вашого фіналу?

На що Алекс зовсім невпопад відповів: "Всьому світові дякую за підтримку, за сьогоднішній вечір. Сподіваюся побачити вас у фіналі і в Румунії".

А Ілінка на прохання із залу проспівала йодль (це особлива манера співу без слів, з характерним швидким перемиканням голосових регістрів - ред.).

Команду JOWST з Норвегії, яка виглядає дуже спокійною і розслабленою на сцені, спитали про головний рецепт не нервуватися.

"Я думаю, що натовп на Євробаченні, що співати в Європі - це найкраще, бо публіка найкраща. Ми дуже раді, що можемо зробити це знову. Наша пісня - про те, що ми робимо як артисти. Це (сьогоднішня перемога - ред.) найбільший момент нашого життя. І зараз ми будемо святкувати", - сказав вокаліст Олександр, і, здавалося, він майже не хвилювався, хоч на запитання не відповів. 

Щодо того, що аж три скандинавські країни пройшли у фінал, він спокійно зазначив, що це було передбачувано.

Гурт OG3NE з Нідерландів - тріо сестер (Ліза, Емі і Шеллі Вол. Ліза - старша, їй 22 роки, Емі і Шеллі - близнюки, їм 21), які присвятили свою пісню мамі, розповіли, що вже говорили з нею по телефону і вона надзвичайно  рада.

"Ми раді, що змогли це зробити сьогодні. Дякуємо вам всім. Ми відчуваємо себе дуже сильними на сцені і хочемо дати силу іншим у фіналі", - сказали сестри.

Дівчата розповіли, що дуже хотіли бути у фіналі. "Те, що ми відчували на сцені, настільки нас переповнювало, що ми обожнювали кожну секунду. Ми відчували стільки любові - це вже було чудово! А потім ми отримали результати, побачили, що казали люди онлайн, - це те, що ми очікували. Ми хотіли перетворити тіні на світло (їхня пісня називається "Lights and Shadows" - ред.), і ми відчули це на сцені втрьох, і ми би хотіли зробити це ще раз у фіналі", - прозвучало від них.  

І нарешті Натан Трент з Австрії, якого ведучі оголосили останнім у списку переможців, сказав, що жахливо нервувався.

"Мене переповнюють емоції, я не очікував такого результату. Я дуже вдячний. Я сподіваюся, що меседж пісні зрозуміли, і я дуже радий", - додав він.

А його меседж тим, хто не пройшов у фінал, звучить так: "Вони мають пам'ятати, що це був чудовий досвід. Ті люди, що не пройшли, все одно зробили чудову роботу - вони зробити шоу таким, яким воно є. Вони мають бути гордими за себе".

Журналісти ще мали нагоду поговорити з переможцями окремо. А також поділитися враженнями від другого півфіналу між собою. Багатьом сподобався романтичний номер Натана Трента - як він співав свою композицію, сидячи на дзеркальному Місяці на тлі відеоряду з гарними краєвидами неба, то зоряного, то захмареного. Сподобався  також дует з Білорусі. Ще багато хто вподобав харизматичного Імрі - його запальну пісню, його виконання. А вражень додала надзвичайно стильна графіка панорамного відеоряду, яка продемонструвала - заради такого номера, зокрема, і варто було створювати подібну сцену на Євробаченні.

Але найбільше вразила неповторна атмосфера свята - як у залі, так і довкола нього. Хіба забудеш, як ізраїльські журналісти у прес-центрі, коли виступав той же Імрі, також опинилися в центрі уваги - з національними прапорами у руках, вони вистрибували на стільцях в такт його пісні і співали разом із ним.  Хіба забудеш, як найбільша за вечір група фанів з білоруськими прапорами голосно підспівувала "хей-хей-ха-я-я-я-я" дуету Naviband? Як мало не всі танцювали диско, натхнені голосистим і запальним дуетом із Сан-Марино - Валентиною Монетта та Джиммі Вілсоном, що співали "Spirit of the Night"?..

У нас є шанс набратися нових вражень - від фінального шоу, яке відбудеться вже завтра, 13 травня.

Валентина Пащенко, Київ.

Фото: Павел Багмут, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-