В ArtHub Укрінформу другий день презентують культуру кримських татар

В ArtHub Укрінформу другий день презентують культуру кримських татар

Укрінформ
У неділю в ArtHub Укрінформу продовжилася презентація українського й кримськотатарського Криму для гостей "Євробачення-2017".

У рамках другого кримського Дня в Укрінформі під музику, виконану на унікальних музичних інструментах, маленькими танцівницями демонструвалися старовинні кримськотатарські танці й виконувався таємничий весільний обряд "Ніч хни", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Обряд "Ніч хни",  кримськотатарською "Хна геджесі", сьогодні відроджується й знову дуже популярний у народі. Він символізує народження щасливої сім'ї й новий етап у житті кримськотатарської дівчини, коли напередодні весілля, нею, оточеною сестрами й подругами, наносять на долоні символічні малюнки хною й покривають голову великою хусткою, яка потім стає фатою", - розповіла гостям модератор музично-театралізованої церемонії, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

Яскраве барвисте свято, у ході якого дівчата співають народні пісні й пригощають одне одного солодощами, а наречена отримує подарунки від майбутньої свекрухи, завершується загальним веселим танцем.

Ще одним цікавим культурним відкриттям на презентації стали виступи юних артисток ансамблю "Бадем" під керівництвом Ельнари Халілової. Серця гостей підкорили трепетний танець «Тим-тим», що дійшов з глибини віків, у виконанні Іман Неметуллаєвої, а також забавний і веселий танець з кавовими чашками "Сира-сира джезвелер" у виконанні Мелек Белялової.

Як вважає організатор заходу, радник міністра культури України з питань Криму Есма Аджиєва, метою Днів Криму у рамках "Євробачення - 2017" було показати, що багата культура кримських татар допомагає народу відродитися й набути сили, віри в життя і любов.

"Кримськотатарська культура - дуже багатогранне і багате явище. Наша культура дуже тонка і насичена, тому що за багато років своєї непростої долі кримські татари навчилися транслювати величезний спектр своїх почуттів саме через культуру. Цей біль, це туга за Батьківщиною, цей відчай, але це все ж і надія, віра, щастя, любов і радість. І в тому, що наша культурна самоідентифікація високосмислова - у цьому наша сила і можливість зберегтися в найскладніші часи. Тому сьогоднішнім заходом ми хотіли показати, що окрім віри й надії ми маємо велику силу робити щось, щоб транслювати більше щастя й радості не лише для себе, своєї сім'ї, свого кола,  а й для всього навколишнього світу", - розповіла в коментарі Укрінформу Есма Аджиєва.

Радник міністра культури України вважає, що Дні Криму дали змогу світу дізнатися більше про культуру корінного народу України.

"Це важливо, тому що Україна, яка йде в сім'ю європейських народів і прагне до сучасних демократичних цінностей, стає ближчою і зрозумілішою світу саме через культуру свого корінного народу", - вважає Аджиєва.

Крім того, за її словами, "науково доведено, що будь-які культурні практики мають дуже потужний об'єднуючий ефект", що дає змогу об'єднатися самим кримським татарам. 

"Особливо в найскладніші періоди життя. Якщо ви звернули увагу, у нас зараз йде хвиля самоідентифікації, яка виражається в тому, що ми говоримо рідною мовою, в тому, що ми намагаємося більше дізнатися й розповісти про свою історію, прагнемо носити національний одяг, прикраси або хоч би якісь елементи національного стилю. Це говорить про нашу самоідентифікацію, що у свою чергу є об'єднуючим чинником народу - тут на материковій Україні й у Криму. Я впевнена, що незважаючи на те, що ми пройшли депортацію, і наші знання про себе фрагментовані і десь ми зазнали непоправних втрат, але наша сильна насичена культура завжди була об'єднуючим чинником і вона продовжує такою залишатися", - підсумувала Есма Аджиєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-