Наглядова рада Суспільного мовлення закликає ЄМС поважати суверенітет України

Наглядова рада Суспільного мовлення закликає ЄМС поважати суверенітет України

Заява
Укрінформ
Члени Наглядової ради закликають директорку ЄМС Інгрід Делтенре та в її особі Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному проведенню конкурсу.

Про це йдеться в публічній заяві членів Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" у відповідь на лист генерального директора ЄМС Інгрід Делтенре до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, повідомляє UA:Перший.

"Особливу увагу членів Наглядової ради в цьому листі привернула пряма погроза, що ПАТ "НСТУ" "буде виключена з подальших подій" (а саме проведення "Євробачення"), якщо російській співачці Юлії Самойловій не буде дозволено в'їзд в Україну для участі в "Євробаченні-2017"... Відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім Російської Федерації, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає належності Криму Російській Федерації", - йдеться у повідомленні.

У заяві наголошується, що "ми цілковито поділяємо негативні почуття членів Європейської мовної спілки з приводу того, "що цьогорічне змагання використовується як засіб у нинішньому протистоянні між Російською Федерацією та Україною". Проте нас дивує той факт, що "засмучення" і "розлюченість" із цього приводу генеральний директор Європейської мовної спілки висловлює не російській, а українській стороні".

Члени Наглядової ради заявили, що це суттєво суперечить заявам Інгрід Делтенре про "аполітичність" "Євробачення", "оскільки фактично пані Делтенре пристає на бік Російської Федерації у влаштованій російською стороною політичній провокації. Вимога скасувати рішення Служби безпеки України, ухвалене в межах її законних повноважень, як і теза про узгодження рішень Служби безпеки України з Європейською мовною спілкою, можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи України, що виходить за межі повноважень ЄМС і завдань конкурсу "Євробачення".

ПАТ "НСТУ" є членом ЄМС і цілковито поділяє засадничі цінності демократичної Європи, служіння суспільству та суспільному мовленню. Але, виходячи саме із зазначених цінностей, ПАТ "НСТУ" в ситуації, що обговорюється, не може ні проігнорувати інтереси українського суспільства, ні відсторонитися від української держави, коли та захищає свою територіальну цілісність. "І навпаки, загрози покарати ПАТ "НСТУ" за дії української держави, пов'язані з реакцією на порушення її законів, ми вважаємо такими, що суперечать базовим демократичним цінностям, а також позиції Європейського Союзу та світового співтовариства в оцінці нинішнього українсько-російського протистояння", - наголошують автори заяви.

Зазначається також, що Україна в особі ПАТ "НСТУ" (раніше - Національна телекомпанія України, Національна радіокомпанія України) є багаторічним членом ЄМС, активним та законослухняним учасником конкурсу "Євробачення". Двічі співаки з України ставали переможцями, отримуючи право проводити конкурс у себе вдома. Українці як учасники конкурсів "Євробачення" завжди з повагою ставилися до законів та правил країни-господарки.

"Закликаємо пані Інгрід Делтенре, та, в її особі, Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу - як цього року, так і в майбутньому. Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу "Євробачення", - наголошується у заяві членів Наглядової ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-