Битва за Україну. День двісті вісімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят дев’ятий

Укрінформ
США підготували новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят дев’ятий день війни: чим жили Україна та українці 9 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сполучені Штати підготували новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони, який включатиме, зокрема, нові вогневі можливості для комплексів HIMARS, артилерійських систем, а також для протиповітряної оборони України - Джон Кірбі, координатор з питань стратегічних комунікацій Ради безпеки Білого дому

- Рада ЄС ухвалила у п'ятницю резолюцію, яка закликає до посилення боротьби з безкарністю росії за розв'язання агресивної війни проти України - сайт Європейської Ради. Рада ЄС також звернулася до країн-членів з проханням дозволити застосування універсальної юрисдикції або інших форм внутрішніх судових процедур стосовно основних міжнародних злочинів та створити умови для тісної судової співпраці з Міжнародним кримінальним судом (МКС).

- Сполучені Штати з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією та Дня прав людини в п’ятницю запровадили санкції проти низки російських посадовців і членів терористичного угруповання "ДНР". Під санкції потрапили чиновники адміністрації президента росії Олег Нестеров та Євгеній Кім, росіянка Марина Середа, яка співпрацювала з так званим "міністерством внутрішніх справ "ДНР", і бойовик "ДНР" Алексєй Муратов, громадяни росії Очур-Суге Монгуша та Людмила Зайцева, причетні до порушень прав людини щодо цивільного населення України. Крім того, Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США запровадило санкції проти Центральної виборчої комісії рф через причетність до організації "псевдореферендумів" на окупованих українських територіях. Санкції поширюються на  ЦВК РФ та її 15 членів.

- Німецький концерн Rheinmetall виготовить для України два зенітно-ракетні комплекси Skynex - Handelsblatt.  9 грудня Rheinmetall підтвердив замовлення, але не назвав країну-отримувача систем. За інформацією урядових кіл, ЗРК Skynex призначені для України. За даними Handelsblatt, постачання систем заплановано на початок 2024 року. ЗРК Skynex призначений для забезпечення протиповітряної оборони ближньої дії.

- Держдеп США виділив $91,5 мільйона на допомогу Україні з розмінуванням – Голос Америки. Кошти спрямовують на навчання, надання обладнання з метою проведення операцій розмінування, а також забезпечення роботи команд з розмінування.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Зараз дуже чітко зрозуміло, хто на боці миру, а хто на боці війни. Президент Зеленський говорив про мирний план, який складається з 10 пунктів. Ми, США та країни G7, цей план підтримуємо, бо віримо, що це міг би бути потенційний план закінчення війни».

  1. Крістіне Гоффманн, представниця пресслужби федерального уряду Німеччини: «Федеральний уряд вважає те, що робить Україна, легітимним… Україна захищає власну територіальну цілісність, адже своїми ударами запобігає можливим ударам по своїй території з території росії. На переконання Німеччини, Україна не зобов’язана обмежуватися своєю територією при здійсненні зусиль із захисту проти російської агресії, а також має право робити це за межами території своєї держави. Право на самозахист зафіксовано в ст. 51 Хартії ООН, а Україна є державою, на яку напали».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- За даними Генштабу, протягом минулої доби до центральної міської лікарні міста Кадіївка Луганської області було доправлено до 50 поранених найманців зі складу приватної військової кампанії «Вагнер».

- У захопленому російськими військовими селі Урзуф під Маріуполем зафіксовано "приліт" на ворожий військовий полігон - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови. Він зазначив, що наразі уточнюються результати цього «прильоту. Чекаємо на хороші новини по кількості загиблої русні.

- Уже понад 3800 групових авіаційних ударів завдала українська авіація по ворожих позиціях, техніці, складах боєприпасів - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Україна завдала ударів по двох російських авіабазах 5 грудня, використовуючи модифіковані радянські безпілотники Ту-141 "Стриж" – Politico. Це демонструє здатність української оборонної промисловості до інновацій, навіть якщо росія купує дешеві іранські безпілотники. Також атака на аеродроми демонструє, що ЗСУ здатні завдавати ударів усередині російської території.

- За даними ОВА упродовж минулої доби внаслідок збройної агресії російської федерації загинули 5 цивільних громадян України, ще 14 зазнали поранень.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В умовах обмеженого споживання електроенергії Уряд прийняв рішення пріоритезувати процес включення електропостачання – прем’єр-міністр. Перший пріоритет - це критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні. Другий пріоритет - це об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави. Наступним світло отримуватиме бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти, зокрема, хлібопекарні та молокозаводи. Четвертий пріоритет - житловий сектор. І вже згодом електроенергія постачатиметься іншим об’єктам. Також Уряд розглядає можливість переведення роботи промислових підприємств у нічні зміни.

- Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким установив щорічно 10 грудня відзначати в Україні День прав людини. Зазначається, що рішення ухвалене "з метою утвердження і забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов'язком держави, посилення консолідації українського суспільства, підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН про відзначення 10 грудня на честь ухвалення Загальної декларації прав людини Дня прав людини".

- Нині найскладніша ситуація в енергетичній сфері в Донецький та Харківській областях - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. За його словами, непроста ситуація на Київщині, де ворог завдав удару по об’єктах генерації. Через це на лівобережжі дефіцит більш суттєвий.

- Служба безпеки України повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП, який здійснював антиукраїнську діяльність – СБУ.  Архієпископ поширював через соцмережі дописи, якими принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта і в приміщеннях семінарії правоохоронці виявили літературу, яка повторювала тези кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні.

- Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує ухвалити парламенту в першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій.

- Президент Володимир Зеленський призначив колишньому політв'язню кремля Едему Бекірову державну стипендію імені Левка Лук'яненка. Едем Бекіров провів кілька місяців у російському СІЗО за обвинуваченням у скоєнні злочину за статтею 222 частина 2 і 222.1 частина 2 КК РФ (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів). російські силовики затримали його на в'їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. На півострів він їхав, щоб відвідати літню матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. 7 вересня 2019 року Бекіров був звільнений і вивезений спецслужбами з Криму в результаті «великого обміну» між Україною і росією.

- Депутати Чернігівської міської ради ухвалили звернення до Президента з приводу рішення Яворівського суду Львівської області, який позбавив на рік міського голову Чернігова Владислава Атрошенка обіймати посаду міського голови - Чернігівська міська рада. У зверненні, зокрема, йдеться, що «в силах Президента України зупинити знищення місцевого самоврядування та зберегти обличчя влади в очах міжнародних партнерів України. А головне — в очах українського народу». 7 грудня 2022 року Яворівський районний суд Львівської області позбавив на рік міського голову Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посаду міського голови. Міський голова заявив, що подаватиме апеляцію на це рішення.

- Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на території Свято-Покровського кафедрального собору Української православної церкви московського патріархату у Борисполі Київської області.

- Аграрії Миколаївщини, Буковини та Одещини завершили збирання врожаю всіх сільськогосподарських культур – Мінагрополітики. Станом на 9 грудня в Україні зібрано 43,6 млн т зерна зі 9,7 млн га (87% від загальної площі посівів) при врожайності 45,1 ц/га.

- Кабінет Міністрів України має намір ухвалити рішення про надання кредиту в 32,5 млн євро для компанії НЕК «Укренерго» від державного банку Німеччини KfW.

- За оцінками Міністерства економіки, падіння ВВП за підсумками 2022 року сягне 33,2%, однак у наступному році економіка зросте на 3,2%.

- У межах реалізації гуманітарної продовольчої ініціативи Grain from Ukraine з Одеського морпорту 9 грудня вийшло третє судно з 25 тис. т української продовольчої пшениці для Сомалі – Мінінфраструктури.

- ІТ-індустрія цьогоріч збільшила обсяги експорту на 9,9%: протягом десяти місяців 2022 року експортувала послуг на 6 млрд дол. проти 5,5 млрд дол. за аналогічний період минулого року - асоціація ІТ Ukraine.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Німеччина передасть Україні 18 самохідних артилерійських установок САУ RCH 155, 80 пікапів, 90 одиниць протидронного обладнання та іншу оборонну допомогу - посольство ФРН.

- Швеція, Норвегія, Фінляндія та Німеччина через Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) нададуть Україні 36,4 млн євро на реалізацію енергоефективних проєктів.

- У рамках нової місії допомоги Україні з боку Європейського Союзу Литва має намір навчити батальйон українських військових, які протистоять російському вторгненню - Вальдемарас Рупшис, командувач Збройними силами Литви. Згадана місія стартувала в листопаді, її очолюють Польща та Німеччина. Очікується, що всього під час місії буде навчено близько 15 тисяч українських військових.

- Британія у п’ятницю ввела санкції проти 5 представників російських силових структур, винних у катуваннях, перешкоджанню запобігання насильству та участі у російському вторгненні в Україну. До списку увійшли: Андрій  Тішенін, співробітник ФСБ росії в Криму, Артур Шамбазов, старший оперуповноважений в АРК Крим, Валентин Опарін, майор юстиції, Олег Ткаченко, керівник відділу прокуратури ростовської області. Велика Британія також наклала санкції на російського полковника Ібатулліна, командира 90-ї танкової дивізії, яка перебувала на передовій після того, як росія почала незаконне повномасштабне вторгнення в Україну.

- Уряд Норвегії підписав угоду зі Світовим банком про надання 1 мільярда норвезьких крон на відновлення пошкодженої внаслідок російських ракетних ударів інфраструктури в Україні.

- Парламент Болгарії схвалив перший пакет військової допомоги Україні - Reuters. Сам перелік озброєння засекречений, однак представники влади сказали, що надішлють здебільшого легке озброєння та боєприпаси. Болгарія і Угорщина були єдиними країнами ЄС, які офіційно відмовилися надавати Україні озброєння.

- Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що має намір у неділю провести телефонні розмови з Президентом України Володимиром Зеленським і володимиром путіним, під час яких ітиметься про постачання продовольства та роботу “зернового коридору” .

- Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді скасував традиційну очну зустріч у грудні із президентом рф володимиром путіним після того, як він погрожував застосувати ядерну зброю на війні в УкраїніBloomberg.

ВОРОГ

- путін заявив, що процес врегулювання з Україною буде непростим і потребуватиме "певного" часу. Що стосується тривалості процесу "спеціальної військової операції" (так Путін називає війну проти України - ред.) – то вона йде своєю чергою і там усе стабільно.

- росія ймовірно отримала нову партію іранських дронів-камікадзе - британська розвідка.

- путін сказав, що росія думає над скороченням видобутку нафти у відповідь на обмеження G7 цін на неї на рівні 60 доларів. За його словами, про конкретні заходи буде повідомлено в указі президента рф найближчими днями, і росія не планує постачати свою нафту в ті країни, які дотримуватимуться стелі цін.

- росія зажадала скликання 9 грудня Радбезу ООН для обговорення постачання Україні озброєнь західними країнами. Засідання відбудеться у п’ятницю о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом). росія давно активно домагається зменшення фінансової та військової допомоги Заходу Україні, визнання незаконної анексії росією українських територій та обмеження військової активності НАТО й Заходу в Європі.

- У москві сталася масштабна пожежа в ТЦ "МЕГА Хімкі", її площа сягнула 17 тис. кв. метрів, на місці події лунають вибухи. Через вибухи до гасіння пожежі не може долучитися авіація. Будівля ТЦ обвалюється. Попередня причина пожежі – коротке замикання або підпал.

- російського опозиційного політика Іллю Яшина Міщанський суд в москві засудив до 8 з половиною років колонії загального режиму – Meduza. Яшина засудили за звинуваченням у розповсюдженню "фейків" про російську армію. Він через стрім розповідав про вбивство мирних жителів у Бучі в Київській області під час російської окупації.

- Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що Захід після протестів в білорусі у 2020 році хотів почати війну на Донбасі. Причиною мало послужити те, що росія захопила чужі території. Звідти мала початися війна 2021-2022 року. росія спрацювала на випередження.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-