Іран може передати рф балістичні ракети та запустити спільне виробництво БПЛА – Білий дім

Іран може передати рф балістичні ракети та запустити спільне виробництво БПЛА – Білий дім

Укрінформ
Адміністрація США констатує нарощування військової співпраці між росією й Іраном та вважає, що Тегеран розглядає можливість продажу сотень балістичних ракет москві, а також створення в рф спільної лінії виробництва дронів-камікадзе.

Про це сказав під час брифінгу в п’ятницю координатор з питань стратегічних комунікацій Ради безпеки Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо, що підтримка Іраном російських військових буде тільки зростати ближчими місяцями. Ми навіть вважаємо, що Іран розглядає можливість продажу сотень балістичних ракет росії»,- зауважив Кірбі.

Він також підкреслив, що у Вашингтоні вивчають інформацію про можливість створення на території рф спільної ірансько-російської лінії виробництва смертоносних безпілотників.

Водночас, за його словами, росія також прагне взаємодіяти з Іраном щодо передачі власних військових технологій. У цьому контексті, Кірбі поінформував про можливі наміри росії передати Тегерану гелікоптери, літаки й системи ППО. Зокрема, за його словами, навесні цього року іранські пілоти тренувалися в рф на літаках Су-35.

Кірбі зауважив, якщо Іран отримає такі літаки, це може загострити ситуацію в регіоні Близького Сходу.

«Це повномасштабне оборонне партнерство, яке шкодить, як я вже сказав, Україні, сусідам Ірану і, відверто, міжнародній спільноті. Ми будемо застосовувати наявні інструменти, щоби викрити, а також зупинити цю діяльність, і ми готові це зробити», - наголосив Кірбі.

Представник Білого дому також підкреслив, що росія й Іран вже порушили резолюцію 2231 Ради Безпеки ООН шляхом незаконної передачі бойових БПЛА для ударів по мирних містах України. Тому США продовжать працювати із союзниками та партнерами, а також з ООН над тим, щоби притягнути їх до відповідальності. Зокрема, розглядається можливість «зібрати групу країн-однодумців для обговорення ірансько-російської військової співпраці».

Читайте також: США не мають намірів поповнювати стратегічні запаси дешевою нафтою з рф – Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю США оголосили про введення санкцій проти повітряно-космічних сил рф, а також інших російських установ через їхню причетність до закупівлі у Ірану БПЛА та їх застосування по мирних містах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-