Боррель наголосив на особливій відповідальності ООН у запобіганні злочинів геноциду

Боррель наголосив на особливій відповідальності ООН у запобіганні злочинів геноциду

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що міжнародні організації, зокрема ООН та її Рада безпеки, несуть особливу відповідальність, щоб в історії людства не повторювалися злочини геноциду.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у його заяві з нагоди Міжнародного дня вшанування пам'яті та гідності жертв злочину геноциду, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Рада безпеки ООН має прийняти власну відповідальність за дії. Дуже важливо, щоб всі постійні члени Ради безпеки ООН колективно погодилися утримуватися від використання вето у випадках, що стосуються масових звірств. Ми будемо продовжувати захищати право жертв на правосуддя та на репарації. Ми будемо продовжувати підтримувати Міжнародний кримінальний суд, а також Офіс ООН із запобігання геноциду й захисту та механізми ООН із притягнення (винних) до відповідальності», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що геноцид є жахливим міжнародним злочином, якому не може бути жодного місця у цивілізованому світі.

«В цей день ми маємо поглянути назад, у темніші дні історії, щоб ніколи знову не повторювати тих самих помилок. Сьогодні, коли світ протистоїть новому насильству та звірствам, ми маємо подвоїти наші зусилля та дії… Радикальний націоналізм, мова ненависті, расові та етнічні утиски – з усім цим ми маємо боротися із найпотужнішою рішучістю», - додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, Європейський Союз підтримав ідею створення спеціального суду під егідою ООН для притягнення росії до відповідальності за злочин агресивної війни проти України, а також надає практичну допомогу МКС та Офісу генерального прокурора України у розслідуванні воєнних злочинів та звірств, що були скоєні російськими загарбниками на території України.

Читайте також: Боррель: Нашим пріоритетом залишається підтримка України зброєю і фінансами

Ідею щодо створення такого спеціального трибуналу для засудження дій росії та її керівництва підтримали також депутати Європейського парламенту та уряди кількох країн світу, включаючи СШАФранцію та інші.

Міжнародний день вшанування пам'яті та гідності жертв злочину геноциду відзначається з 2015 року. Саме тоді на 69-й сесії Генеральної асамблеї ООН була прийнята резолюція, яка проголосила таким днем пам’яті саме 9 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-