Німецький танк Leopard 2A4: одна з двох

Німецький танк Leopard 2A4: одна з двох "ікон" танкобудування

Укрінформ
Сполучені Штати дали зрозуміти уряду Німеччини, що підтримують поставку німецьких танків Leopard 2 в Україну, якщо Берлін вирішить це зробити

Отже, зростає ймовірність, що скоро ми матимемо на озброєнні танк Leopard 2. Це один з найвідоміших та найпоширеніших танків другої половини 20 сторіччя. Всього було їх виготовлено понад 3500 одиниць, тож у «бронетанковому світі» Leopard є справжньою "іконою". У ньому дійсно були поєднані всі найкращі характеристики.

Leopard 2 «почався» з німецько-американського проєкту MBT-70 60-х років, який пізніше розділився на дві окремі національні розробки - майбутній Leopard 2 та інший знаменитий танк - американський M1 Abrams. На момент створення M1 Abrams за деякими параметрами навіть поступався німецькому Leopard 2.

Німецькій компанії Krauss-Maffei Wegmann вдалося здійснити справжню революцію у танкобудуванні. Можливості бойових машин були значно покращені, а серійне виробництво почалося в 1979 році. Основними складовими ефективності танка на полі бою стали: вогнева міць 120-мм гармати, гарний рівень захисту, висока мобільність та електронна система управління вогнем.

Leopard 2A4, який серійно випускався з 1985 по 1992 рік, обладнали тепловізійним прицілом німецької фірми Zeiss. Танк оснастили баштою з вольфрам-титановою бронею, повністю цифровим управлінням вогнем і автоматичною системою пожежогасіння. Були проведені додаткові заходи щодо підвищення гарантій виживання екіпажу, введення вдосконаленого балістичного обчислювача та оновлення боєкомплекту новими снарядами підвищеної потужності.

Зокрема, стверджується, що у лобовій проєкції «Леопард 2А4» витримує пряме влучання 125-мм підкаліберного боєприпасу радянських танків з відстані 1,5 км. Гладкоствольна гармата Rheinmetall Rh-120, встановлена ​​на Leopard 2A4, має довжину ствола у 44 калібри й може пробивати 560 мм броню на дистанції 2 кілометри. У той час як лобова броня російського Т-72Б3 складає 530 мм. Що стосується дальності ураження цілей, то варто відзначити, що Leopard 2 здатний вести ефективний вогонь на дальності до 5 кілометрів. 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall обладнана стабілізацією у двох площинах. Комп'ютеризована система управління вогнем має високий відсоток враження рухомих цілей. Щоб прицілитися, потрібно просто поставити маркер на ціль. Система має тепловий датчик, який допомагає виявляти приховані цілі. Крім того, на танку встановлено два 7,62-мм кулемети, один з яких спарений з гарматою.

Прекрасні ходові характеристики 55-тонної машини забезпечує 12-циліндровий турбований дизельний двигун потужністю 1500 кінських сил, який надає питому потужність у 27,3 кінських сили на тонну, що є надзвичайно високим показником. Для розуміння Т-72Б3 має 24,6 к.с./т, а Т-90М «Прорив» — 23,5 к.с./т. Це також впливає на швидкість німецької машини, яка досягає 68 км/год.

Також танк має швидкість заднього ходу до 31 км/год, що важливо в ситуаціях, коли потрібно залишити поле бою. Для прикладу, у того ж Т-72Б3 швидкість заднього ходу не перевищує 5 км/год. Для повного розвороту на місці Leopard 2А4 потребує всього 10 секунд. Конструктивна особливість двигуна дозволяє виконувати його заміну прямо у польових умовах. Зняття та заміна всієї системи силової установки займає близько 45 хвилин.

У 80-90-х роках Leopard 2A4 був, безсумнівно, одним з найкращих танків у світі, якщо не найкращим. Зокрема, всі моделі Leopard 2 були оновлені саме до цієї версії. А вже на її основі відбувались всі інші модернізації. Станом на 1994 рік Німеччина мала на озброєнні 2125 Leopard 2A4. Виробництво цієї моделі також відбувалось за ліцензіями в інших країнах. Швейцарія, наприклад, виготовила близько 380 ліцензованих Leopard 2A4, Нідерланди - 445 танків, Іспанія - 219, Греція - 170, Швеція - 120, Катар - 62, Угорщина - 44. Всього вироблено 3563 машини.

Німеччина продала 1772 одиниці в 14 країн. Що робить Leopard 2 одним з найпопулярніших танків у світі.

Якщо Україна отримає танки Leopard, то це значно спростить процес модернізації та ремонту. Всі необхідні комплектуючі знаходяться у країнах Європейського Союзу, на відміну від ситуації з американськими Abrams. Це надзвичайно важливо у ситуації, коли Україна має проблеми з ремонтом військової техніки через постійні ракетні удари.

Технологічний рівень Leopard 2A4 досі дозволяє ефективне його використання на сучасному полі бою, на якому він точно не буде "пасти задніх".

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-