У Раді Європи відбувся новорічний ярмарок на підтримку України

У Раді Європи відбувся новорічний ярмарок на підтримку України

Фото
Укрінформ
У Палаці Європи в Страсбурзі відбувся благодійний новорічний ярмарок на підтримку України, кошти від якого підуть на придбання потужного генератора для однієї з лікарень Харкова.

Захід провели Україна разом з державами-членами Ради Європи, передає кореспондент Укрінформу.

Стенди зі своїм крамом на ярмарку представили двадцять дві країни, водночас багато держав надали спеціальні подарунки для благодійної лотереї. Також відбувся концерт за участю українських артистів.

У Раді Європи відбувся новорічний ярмарок на підтримку України / Фото: Олена Милосердова, Укрінформ

Відкриваючи новорічний ярмарок, перша леді Ісландії Еліза Рейд сказала: “Україна у моїх думках і у моєму серці”. Ісландія зараз головує у Комітеті міністрів Ради Європи, її президент перебуває з візитом у Страсбурзі.

З вітальним словом виступив заступник генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берге.

Заступник постійного представника України при Раді Європи Віктор Нікітюк привітав учасників і гостей ярмарку та подякував їм за солідарність і підтримку. “Ваша солідарність — це найкращий новорічний подарунок для українців, а також краща відповідь колишньому члену і агресору, який зрадив наші спільні цінності і якого вигнали з РЄ”, - сказав дипломат.

Представниця Секретаріату Ради Європи Ольга Костенко у коментарі Укрінформу розповіла, що раніше посольство України організовувало щорічні благодійні ярмарки. “В Раді Європи колись теж була така традиція, але після ковіду все це зникло. І зараз ми вирішили відновити її з метою зібрати кошти на підтримку України”, - сказала вона, додавши, що посольство Ісландії активно підтримало цю ініціативу.

За словами Костенко, відгукнулося багато країн, зокрема 22 країни представлені тут стендами, чимало країн надали подарунки для благодійної лотереї.

“Найбільший приз, який надав міністр закордонних справ Туреччини, - це поїздка на двох людей до Стамбула на вихідні, у якій “все включено”. Але є дуже багато інших призів”, - сказала вона.

Представниця Секретаріату РЄ повідомила, що мета заходу — зібрати кошти на потужний генератор для онкологічної клініки Харкова. “Це був запит від голови нашої парламентської делегації у ПАРЄ Марії Мезенцевої. Ми зв’язалися з цією клінікою - їм потрібен дуже великий генератор на 400 кіловат, він коштує великих грошей, і ми сподіваємося спільними зусиллями їх зібрати”, - сказала вона.

Своєю чергою посол Швеції при Раді Європи Мортен Енберг, який багато років був головою Офісу Ради Європи в Україні, зазначив, що дуже важливо, що підтримка спрямована на придбання генератора для харківської лікарні.

Читайте також: У Варшаві за участю України відбувся благодійний різдвяний ярмарок

За його словами, Швеція докладає всіх зусиль, щоб допомогти Україні. “З боку Швеції ми робимо все, що ми можемо, щоб підтримати Україну — надаємо гуманітарну допомогу, зброю і будемо продовжувати це робити”, - сказав Енберг.

Посол Швеції також зазначив: “Я мешкав 13 років у вашій прекрасній країні. І звичайно, мені болить, коли я щодня бачу, що відбувається в Україні. Найбільше я вам бажаю миру”.

Як повідомлялося, Рада Європи 16 березня позбавила рф членства в Організації через повномасштабне вторгнення в Україну. Водночас організація схвалила кілька рішень на підтримку України, серед яких - створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів росіян.

13 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій оголосила нинішній режим рф терористичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-